субота, 20 серпня 2016 р.

Росія може створити в Білорусі «сіру зону» для конфронтації з НАТО

Аналітики відзначають безпрецедентний військово-політичний тиск на Білорусь з боку Росії.
У протистоянні з НАТО Росія може використовувати територію Білорусі для створення конвенціональних і гібридних загроз для західних країн і України.

Про це йдеться в доповіді Центру стратегічних і політичних досліджень «Білорусь в контексті протистояння Росія-НАТО: Загрози і виклики для суверенітету, незалежності та національної безпеки. Стратегічні висновки і рекомендації». Авторами доповіді є керівники організації Арсеній Сивицький і Юрій Царик, яких часто називають провладними аналітиками, пишуть Naviny.by.

У своїй доповіді вони відзначають безпрецедентний військово-політичний тиск, якому в даний час піддається Білорусь з боку Росії. На думку аналітиків, цей тиск пов’язаний зі спробами російського керівництва втягнути Білорусь в комплексне, в тому числі військове, протистояння з країнами Заходу, яке веде Кремль. Стратегічною метою цієї політики є підрив євроатлантичного єдності, включаючи дезінтеграцію ЄС і НАТО.

«Якщо до другої половини 2015 року Білорусь залишалася багато в чому на периферії протистояння Росії і Заходу, то з липня-серпня 2015 року та особливо з весни 2016 року «білоруське питання» стає одним з центральних у зовнішньополітичному та військово-політичному порядку російського керівництва», — підкреслюють аналітики.

На їхню думку, крайнім проявом тиску Москви на Мінськ стало розміщення на кордоні з Білоруссю російських військ в кількості, потенційно достатній для того, щоб реалізувати на білоруській території заходи «гібридної війни», за масштабом аналогічні тим, які були реалізовані на Сході України.

«Організований російською стороною інцидент, пов’язаний з повідомленнями про «терористичну загрозу в Криму», і наступне приведення збройних сил в бойову готовність підтверджує готовність Кремля використовувати провокації для ескалації напруженості та створення приводів для активного втручання. Даний крок націлений на залякування країн Заходу, зниження їх мотивації щодо політики стримування Росії. Крім того, девальвуючи «мінський процес» і привертаючи загальну увагу до України, ця криза «розв’язує руки» Кремлю для агресивних дій щодо Республіки Білорусь», — вважають аналітики.
На їхню думку, дії російської сторони стосовно Білорусі матимуть комплексний характер і включають весь спектр заходів від прямого військового вторгнення і дипломатичного тиску до підкупу посадових осіб та інспірування масових заворушень.

Підсумком цих процесів, вважають експерти, має стати різка зміна статусу території Білорусі і перетворення її в осередок конфліктності, джерело ризиків і загроз для довколишніх держав.
«З суверенної держави Білорусь повинна перетворитися в «сіру зону» — територію, на яку і через яку Російська Федерація буде проектувати силу і управляти конфліктною динамікою в регіоні», — підкреслюється в доповіді.

З цієї причини розміщення російських військ на кордоні з Білоруссю здійснюється таким чином, щоб забезпечити вирішення завдання проектування сили в досить короткий проміжок часу.

Зокрема, російські війська групуються в районі Клинців Брянської області та Єльні Смоленської області, що дозволяє їм в короткі терміни (8-16 годин) досягти на території Білорусі Гомеля і Орші.

«Даний крок, в свою чергу, відкриває шлях для наступу на Мінськ з гомельського і оршанського напрямків, на Вітебськ і на кордон з Латвією з оршанського напрямку, на Могильов з оршанського напрямку, на Бобруйськ з гомельського напрямку, на білорусько-український кордон з виходом на Київ і Чернігів з гомельського напрямку», — наголошується в доповіді.

У разі недієздатності верховного головнокомандувача і військового керівництва в цілому, попереджають аналітики, російські війська будуть мати можливість стрімко поставити під свій контроль критично важливі об’єкти на більшій частині території Білорусі, а забезпечення контролю над такими критично важливими об’єктами і каналами комунікації (включаючи залізничні й автомобільні дороги ) є достатньою умовою для загального контролю російською стороною Білорусі.

«На наступному етапі це дозволить Росії не тільки нарощувати загальну напруженість в регіоні, а й при необхідності організовувати провокації на окремих ділянках західних, північно-західних і південних кордонів Білорусі, приписуючи дані провокаційні дії білоруській стороні або анонімним суб’єктам (наприклад, організованим злочинним групам)», — відзначають експерти.

На їхню думку, створювана на місці Білорусі «сіра зона», таким чином, має комплексну природу і характеризується множинністю цільових функцій.

Зокрема, вона являє собою плацдарм, який з огляду на його специфічну інтегрованість до регіонального міжнародного середовища дозволяє використовувати широкий спектр заходів для управління конфліктною динамікою в регіоні й навіть за його межами: від гуманітарної співпраці до військового нападу.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%80%d0%be%d1%81%d1%96%d1%8f-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d1%96%d0%bb%d0%be%d1%80%d1%83%d1%81%d1%96-%d1%81%d1%96%d1%80%d1%83-%d0%b7/

Немає коментарів:

Дописати коментар