середа, 17 серпня 2016 р.

У Європі чекають нового напливу біженців через бойкот Туреччини

Наприкінці осені Європі обіцяють новий потужний наплив близькосхідних біженців. Як повідомляв Глобал Аналітик, влада Туреччини пригрозила відкрити «шлюзи», які стримують міграційний потік, якщо Євросоюз не скасує  жителям країни шенгенські візи до кінця жовтня. Турки, нагадаємо, стоять за Україною і Грузією в черзі за «безвізом», але зі своїми умовами. Зокрема, вони повинні були змінити антитерористичні закони, які обмежують права і свободи, коли під виглядом терористів заарештовують опозиціонерів.

Раніше Брюссель і Анкара підписали міграційну угоду, за якою біженці з Сирії та Іраку залишаються на території Туреччини, а та натомість отримує фіндопомогу в розмірі 3 млрд євро і скасування віз, але тільки після виконання ряду умов.

Турецька влада виставила ультиматум по мігрантам.

Турки поскаржилися на «подвійні стандарти ЄС» і отримання лише десятої частини від обіцяних грошей в той час, як Анкара витратила на стримування мігрантів вже $20 млрд.

Зараз в Туреччині вже близько трьох мільйонів біженців, а Європа прийняла лише чверть мільйона (в минулому році у цей час Старий Світ захлеснула в чотири рази більша хвиля нелегалів).

Відносини Туреччини та ЄС погіршилися на тлі репресій після спроби держперевороту, коли військові хотіли повалити президента країни Реджепа Ердогана. У країні почалися масові чистки серед силовиків, чиновників і опозиціонерів, влада також збирається повернути смертну кару. Це викликало критику з боку Заходу. Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні нагадала Туреччині, що така політика несумісна з перспективою членства в Євросоюзі, а віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель заявив про неприйнятність «шантажу Європи». У Берліні заговорили про підтримку урядом Ердогана радикальних ісламістів.

Утім, на думку частини експертів, новий потік нелегалів не застане ЄС зненацька, як минулого року «У Європі готові до прийому біженців: створили бази, посилили правоохоронні органи і систему контролю, — каже експерт-міжнародник Андрій Бузаров. — Також країни ЄС погодилися на квоти з розподілу мігрантів. А про скасування віз для Туреччини не йде мова через останні події в країні після спроби перевороту».

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%83-%d1%94%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%96-%d1%87%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%8e%d1%82%d1%8c-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d1%83-%d0%b1%d1%96%d0%b6%d0%b5%d0%bd/

Немає коментарів:

Дописати коментар