середа, 17 серпня 2016 р.

Росія готується до ядерної війни, в той час як Захід демонструє боягузтво і угодовство

Росія протягом декількох років будує в Москві та по всій країні десятки підземних ядерних командних бункерів, повідомляє з посиланням на розвідку США The Washington Free Beacon.

Генерал сухопутних військ США Кертіс Скапарротті, командувач силами НАТО в Європі, вважає підземне будівництво є свідченням того, що Росія модернізує свої стратегічні сили.

Інформація про підземні командні бункери надійшла на тлі недавніх застережень про те, що Росія ухвалила доктрину застосування ядерної зброї, яку Скапарротті назвав такою, що «викликає побоювання».

«Російська доктрина передбачає, що тактична ядерна зброя може бути використана згідно з відповідним сценарієм. Це викликає побоювання і підкреслює, чому ядерні сили нашої країни і НАТО продовжують залишатися життєво важливим компонентом стримування», — зазначив він.

Марк Шнайдер, колишній співробітник Пентагону в сфері ядерної політики, який нині працює в Національному інституті публічної політики в Вірджинії, заявив, що нова національна стратегія безпеки Росії передбачає посилення захисту громадян у разі ядерної атаки. Це свідчить про те, що Москва готується до ядерної війни, вважає Шнайдер.

«Росія готується до великої війни, в якій передбачається використання ядерної зброї», — говорить екс-співробітник Пентагону. «Багато що з того, що вони, за їхніми словами, роблять, відноситься до ядерних загроз і ведення ядерної війни. Активна і пасивна оборона були важливими пріоритетами в СССР, а нинішнє російське керівництво по суті своїй совєтське», — підкреслює він.

Військові аналітики стверджують, що можлива відповідь США на російські підземні ядерні комплекси включає в себе розробку ядерних бомб глибокого проникнення, здатних бути небезпечними для російської командної структури.

Інший варіант, запропонований ядерними експертами, полягає в тому, щоб розробляти ядерну зброю низької потужності, яка може використовуватися для високоточних ударів.

У статті наголошується, що про нові ядерні підземні бункери відомо мало. За словами одного з чиновників, вони схожі на об’єкти в комплексах оперативного управління військами часів холодної війни.

Росія, вказує видання, продовжувала будувати підземні ядерні об’єкти після розпаду СССР у 1991 році. У березні 1997 року ЦРУ повідомляло по секретним каналам, що в російській столиці велося будівництво підземної системи метро, яка веде з резиденції тодішнього президента Бориса Єльцина за межами Москви до штаб-квартири командування. У доповіді ЦРУ говорилося про «стратегічний командний пункт на Косьвінському Камені, здатний витримати ядерний удар» в гірському масиві на Північному Уралі в Свердловській області.

ЦРУ встановило, що бункер, призначений для використання російським керівництвом, знаходиться в селищі Воронове, приблизно в 46 милях на південь від Москви. Безпосередньо до другого бункера, розташованого в Шарапово, приблизно в 34 милях від Москви, вела спеціальна підземна залізниця.

На російських сайтах бункер у Вороновому на Калузькому шосе іменується покинутим бункером з третього кільця ППО С-50 в Московській області, про подорожі до нього є безліч туристичних звітів. Наприклад, сайт «Цікаві місця» рекомендує його як «дуже популярне місце серед любителів полазити під землею» і вказує, як до нього дістатися: селище Воронове, 40-й км від МКАД по Калузькому шосе А101. У Вороновому є поворот на село Трійця.

Бункер поблизу Шарапова в районі Чехова, в 50 км на південь від Москви, менш відомий, але і про нього є дані на форумах спелеологів, дигерів і сталкерів.

У Москві є таємна багатокілометрова система метротунелів, шахт і бункерів, яка була прокладена під землею для особливо важливих персон совєтського  часу і отримала назву «Метро-2».

Віце-прем’єр уряду Росії в 1990-1992 роках М. Полторанін говорив, що секретні лінії — «це і наявність розгалуженої мережі тунелів, і запасний командний пункт на випадок війни, звідки можна командувати ядерними силами країни».

Дослідники вказували, що зараз вже немає необхідності використовувати «Метро-2», щоб пережити там ядерну війну, і пропонували використовувати ці лінії для мирного життя, проте дані американської розвідки свідчать, що таке використання «спецтунелів» як і раніше актуальне.

«Підготовка до ядерної війни, як представляється, коштує мільярди доларів і піднімає питання про допомогу США Росії, яка раніше надавалася і була спрямована на охорону російських ядерних об’єктів», — робить висновок американська газета.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%80%d0%be%d1%81%d1%96%d1%8f-%d0%b3%d0%be%d1%82%d1%83%d1%94%d1%82%d1%8c%d1%81%d1%8f-%d0%b4%d0%be-%d1%8f%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%97-%d0%b2%d1%96%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d0%be%d0%b9/

Немає коментарів:

Дописати коментар