понеділок, 22 серпня 2016 р.

З 2025 року Норвегія хоче припинити реєстрацію нових дизельних і бензинових автівок

Транспортна галузь країни дає близько третини викидів вуглекислого газу до атмосфери.
Якщо уряд Норвегії затвердить новий план розвитку транспорту, то з 2025 року в країні не реєструватимуть нові бензинові та дизельні автомобілі.

У боротьбі проти змін клімату Норвегія має намір вдатися до кардинальних кроків: починаючи з 2025 року — якщо цей захід схвалить уряд — у країні більше не реєструватимуть нові автомобілі з бензиновими та дизельними двигунами. Таким чином хочуть суттєво знизити викид газів до атмосфери. Відповідний захід є одним з важливих пунктів Національного плану з розвитку транспорту, який зараз широко обговорюють у країні, повідомляє dw.com.

Крім того, планується, що з 2030 року всі кораблі та пороми мають стати безвикидними, а в літаках і великогабаритних вантажних автомобілях використовуватиметься більше біопального. Транспортна галузь країни дає близько третини викидів вуглекислого газу до атмосфери.
Норвегія з її понад п’ятьма мільйонами жителів — одна з провідних держав у Європі у сфері впровадження електромобілів: 15 відсотків нових зареєстрованих автомобілів — електрокари. Тепер ця частка, очікують, ще більше зросте.

У країні, добробут якої значною мірою залежить від видобутку нафти та газу, майже сто відсотків електроенергії отримують з екологічно чистих джерел — енергії води та вітру. Придбання електромобілів у Норвегії стимулюють податковими пільгами.

Норвегія недавно представила й інші прогресивні проекти. Влада Осло, наприклад, висунула пропозицію заборонити пересування всіх приватних транспортних засобів у центрі міста до 2019 року.

Досить амбіційний план норвезьких чиновників з «озеленення» автомобілів передбачає також значні інвестиції в розвиток громадського транспорту та велосипедну інфраструктуру. Зокрема, уряд планує виділити близько 1 млрд доларів на створення спеціальних «автобанів» для велосипедистів.

Заборона продажу традиційних авто не принесе значних змін. Жителі Норвегії купують не так багато машин (минулого року було придбано лише близько 150 000), а приблизно 24 відсотки автомобілів в країні вже працюють на електроенергії.

http://www.fort-europe.org/?p=626

Немає коментарів:

Дописати коментар