вівторок, 16 серпня 2016 р.

Туреччина поставила ЄС ультиматум щодо безвізового режиму



Якщо не буде скасування віз для громадян Туреччини в домовлений термін, Анкара має намір відмовитися від своїх зобов’язань.

Анкара може відмовитися від міграційної угоди з ЄС, про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

«У нас є контракти, де чітко написано: безвізовий режим Туреччині буде наданий у жовтні. І коли я вказую на ці існуючі угоди, багато хто (в ЄС – Глобал Аналітик) реагують з роздратуванням», — сказав Чавушоглу.

На запитання журналіста видання про те, що станеться в разі ненадання безвізового режиму з ЄС, і чи варто чекати відправки сотні тисяч біженців назад в Європу, турецький міністр відповів: «Я не хочу говорити про найгірший сценарій. Але або обидві сторони виконують контракти в обумовлене час, або ми відкладаємо міграційну угоду в бік».

Чавушоглу також нарікає, що ЄС критикує Туреччину за вимоги надати обумовлені контрактами три мільярди євро. «Гроші не для нас, а для біженців! Туреччина несе на собі основну відповідальність і витратила (на біженців – Глобал Аналітик) 25 млрд доларів», — сказав він.

Раніше Чавушоглу заявив, що Туреччина розмірковує над початком співробітництва у сфері оборонної промисловості поза НАТО. Він також виступав з критикою на адресу ЄС і США, які, на думку Туреччини, зробили «серйозні помилки» у своїй реакції на спробу військового перевороту в цій країні.

Турецький президент Раджеп Таїп Ердоган заявляв, що вважає «неможливим» виконання угоди з ЄС про реадмісію біженців з Близького Сходу, якщо Анкара не отримає обіцяний безвізовий режим. При цьому, за його словами, скасування віз повинно було відбутися ще 1 червня.

Раніше Ердоган нагадав ЄС про невиплачені Туреччині 3 млрд євро на утримання мігрантів. Він зазначив, що до теперішнього часу Європа виділила Туреччині тільки близько $2 млн, у той час як утримання мігрантів обходиться турецьким властям в $12 млрд.




Немає коментарів:

Дописати коментар