вівторок, 23 серпня 2016 р.

Восени на гривню чекає чергове падіння?

Після відносного «літнього затишшя», розповідають українські економісти, восени очікується значна девальвація гривні. За кілька тижнів національна валюта «подешевшала» на 45 копійок (дані НБУ). Зараз долар продається по 25,26 гривні, а на початку серпня він продавався по 24,8 гривні. За оцінками експертів, цілком імовірно, що до кінця осені українці купуватимуть долар по 27 гривень.

Національний регулятор пояснив: гривня «впала» через зовнішньополітичну ситуацію (обстановка в Криму і звинувачення президента РФ Путіна на адресу України). При цьому фундаментальні фактори, такі як темп інфляції, урожай зернових, кон’єктура на світових ринках, залишаються сприятливими.

«Це (сприятлива обстановка, – Глобал Аналітик) забезпечено стрімким падінням темпів інфляції, високим урожаєм зернових і позитивною кон’юнктурою на світових ринках сталі і залізної руди», — повідомляють в прес-службі НБУ.

У той же час економічні експерти дають не найпозитивніші для української валюти прогнози. Восени, упевнений головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій, девальваційний тиск збільшиться і вже до кінця року курс досягне позначки 27 гривень за долар. Як пояснив експерт, якщо за перше півріччя Україна імпортувала лише 3 млрд кубометрів газу, то в другій половині року доведеться купити за валюту 8 млрд кубометрів «блакитного палива». Крім того, саме на осінь припадає період активного «гасіння» валютних кредитів.
За прогнозами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, якщо Україна до середини осені отримає транш від МВФ, курс долара коливатиметься в межах 25-27 гривень. Якщо ж налагодити співпрацю з фондом не вдасться, американська валюта може подорожчати до 30 гривень. При цьому, за оцінками експерта, ймовірність негативного сценарію становить не більше 10%.

Мінекономрозвитку прогнозує зростання цін восени через тиск з боку світового ринку, підвищення тарифів на гарячу воду, опалення та електроенергію. У Кабінеті Міністрів розраховують, що в цьому році інфляція сягне 12%. За сім місяців ціни виросли на 4,8%, у другому півріччі, припускають чиновники, ціни можуть збільшитися ще на 7,4%.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d1%8e-%d1%87%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%94-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d1%96%d0%bd%d0%bd/

Немає коментарів:

Дописати коментар