вівторок, 16 серпня 2016 р.

Мета Путіна: Україна в обмін на недоторканість Польщі та Балтії

Просування інтересів РФ на Заході не обмежується офіційними заявами дипломатів. Саме в такому ключі необхідно розглядати візит до США Руслана Пухова, директора Центру аналізу стратегій і технологій, що відбувся наприкінці липня 2016 року. На цьому наголошує політолог-міжнародник Микола Бєлєсков.

Бєлєсков вважає симптоматичною публікацію Руслана Пухова під назвою «Наша мапа Африки» від 15 липня для видання «Ведомости». Головною тезою статті є ідея про те, що основна увага РФ, як показує воєнне будівництво на західному напрямку, зосереджена не на країнах Балтії чи Польщі, а саме на Україні. Відтак він звертає увагу на те, що «перебуваючи у Окрузі Колумбія, директор Центру аналізу стратегій і технологій був набагато однозначнішим і відкритішим щодо можливих параметрів «великої угоди» між РФ і США.

Перш за все, виступаючи в Center for the National Interest, Руслан Пухов почав із головної тези своєї вищезгаданої статті — про те, що Кремль цікавить виключно Україна, а не країни Балтії чи Польща. При цьому готовність до компромісу доповнювалася типовим російським залякуванням для більшої переконливості — хоч Кремль і готовий до компромісу, однак і можлива конфронтація не лише не страшна, але може піти на користь режиму, адже змушуватиме збільшувати ефективність».

Також під час свого виступу Пухов чітко говорив, за версією Бєлєскова, начебто «сьогоднішні загравання із КНР іще не означають справжнього союзу і добросусідських відносин, як показує довга історія російсько-китайських відносин. Тим самим у випадку компромісу за рахунок України РФ могла б стати на бік США у стратегічному трикутнику Вашингтон-Москва-Пекін».

При цьому експерт звертає увагу, що такі пропозиції з боку експертів РФ «є спробою справжнього зондування готовності США до компромісу». Він нагадує: «Якщо раніше об’єктом був лише статус України у регіональній системі безпеки, то тепер його пробують розширити за рахунок країн Балтії і Польщі». А відтак Микола Бєлєсков резюмує: «Тим самим створюється, за думкою таких, як Руслан Пухов, основа для справжнього компромісу, який виглядатиме легітимним і справедливим в очах Заходу — в обмін на визнання особливих прав РФ щодо України Кремль готовий гарантувати безпеку країн Балтії і Польщі, залишивши їх у спокої».

Правда, попереджає аналітик, «у випадку торгу за рахунок України сьогодні ніхто не дає гарантій країнам Балтії чи Японії, що завтра предметом торгу не стануть вони.... Ніхто не зможе дати гарантію, що після успішного вирішення для себе українського питання РФ не візьметься зосереджувати сили, які вивільняться, на напрямку країн Балтії і Польщі».

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bc%d1%96%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80/

Немає коментарів:

Дописати коментар