понеділок, 15 серпня 2016 р.

Шабунін: Восени гривня зірветься в піке

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що МВФ та ЄС не нададуть Україні необхідних кредитів найближчим часом, тому курс гривні різко впаде.

Про це він заявив на прес-конференції журналістам.

«Українська влада приховує свої статки ціною відкладення безвізу з ЄС і збідніння українців. Скоріше за все, «кульбіти» з електронним декларуваненям призведуть до того, що ми не отримаємо фіндопомогои МВФ, це $3 млрд, і кредиту ЄС, це $2 млрд, тому вже восени курс гривні може різко впасти», — сказав Шабунін.
Віталій Шабунін також повідомив, що система електронного декларування, яка запрацювала сьогодні опівночі, не дозволяє притягати чиновників до відповідальності за недостовірні дані в деклараціях.

«Притягнути до відповідальності за брехню в цій системі без сертифіката Державної служби спеціального зв’язку неможливо. Відповідно немає сенсу у всій системі декларування. Який в цьому сенс, якщо за брехню чиновника не можна посадити в тюрму? Саме в цьому була ідея нової системи. Вперше у країни з’являлася можливість посадити чиновника за неправдиві відомості про його доходи. Зараз запрацював своєрідний тренажер, тобто дані, внесені в цю систему, не можуть бути використані як докази. Більш того, з цими даними навіть розслідування провести не можна», — підкреслив Шабунін.

До того ж, за його словами, в нинішній ситуації дана система дозволить чиновникам легалізувати незаконно отримані гроші.

«Ця система — ідеальний інструмент легалізації коштів. Завтра, наприклад, Турчинов впише в декларацію $10 млн. І він пояснить, що в 90-х роках тримав цей кеш під матрацом. Але оскільки навіть в теорії неможливо провести нормальне розслідування, перевірити його слова не можна. А формально він їх задекларував. Таким чином, Турчинов на ці гроші живе собі далі. При цьому в наступних деклараціях ці кошти вважатимуться легалізованими, тому що їх він вже показав», — зазначив Шабунін.

Він підкреслив, що через два місяці сертифікація системи Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України втратить будь-який сенс.

«Відповідно до закону, декларації протягом двох місяців повинні подати топ-чиновники та всі ті, хто причетний до кримінального слідства і суду. Однак Державна служба спеціального зв’язку має намір видати сертифікат якраз тільки через два місяці. Але тоді він вже нікому не буде потрібен, тому що до цього часу всі подадуть декларації», — резюмував Шабунін.

Запровадження системи електронного декларування є однією з вимог Євросоюзу для реалізації безвізового режиму з Україною. 11 серпня президент Петро Порошенко заявив, що електронне декларування набуде чинності в понеділок, 15 серпня, і він не потерпить відстрочок.

12 серпня адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України відмовила в атестації системи електронного декларування, аргументуючи це тим, що вона не готова до роботи. 13 серпня в Держспецзв’язку повідомили, що зможуть атестувати систему електронного декларування тільки через два місяці.

14 серпня голова Національного агентства з питань протидії корупції України Наталія Корчак оголосила про офіційний запуск системи о 00:00 15 серпня, незважаючи на недоліки програмного забезпечення.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив міністру Кабміну Олександру Саєнку та голові Національного агентства з питань державної служби Костянтину Ващенку перевірити готовність до роботи системи електронного декларування.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%88%d0%b0%d0%b1%d1%83%d0%bd%d1%96%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d1%8f-%d0%b7%d1%96%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8c%d1%81%d1%8f-%d0%b2-%d0%bf%d1%96%d0%ba/

Немає коментарів:

Дописати коментар