пʼятниця, 19 серпня 2016 р.

Безробіття стрімко знижується навіть в бідних регіонах Польщі

«Тут безробіття зникає миттєво», — читаємо на першій шпальті видання Rzeczpospolita. Регіони, які досі мали найбільший відсоток людей без праці, зараз б’ють рекорди падіння безробіття. Які це регіони? «Вармінсько-Мазурське воєводство, традиційно, польський рекордист за кількістю незайнятих, сьогодні може похвалитися швидким темпом зменшення цієї групи — на 5 процентних пунктів, з понад 19% до 14,3%». Поліпшення кон’юнктури найкраще відчувають жителі промислових регіонів Польщі, але, наприклад, в Ольштині (згадане Вармінсько-Мазурське воєводство) фірми, які виробляють меблі, почали інвестувати в розвиток і працевлаштовують дедалі більше людей. «Навіть в слабо розвинених регіонах Польщі безробітні тепер мають на 30% – 70% більше пропозицій працевлаштування, ніж два роки тому», — читаємо в газеті.

Економіка зростає, але повільно — пише видання Dziennik. Gazeta Prawna. Як повідомляє видання, ВВП Польщі зріс на 3,1% (експерти пророкували 3,3%). Економічних обертів Польщі додають оптимістичні споживчі настрої серед громадян, але з інвестиціями — вже гірше. Експерт банку Millenium прогнозує, що до кінця року інвестиції будуть рости в темпі 3–4%. Якщо порівняти з результатом минулого року — 9,8%, — це досить мало. Експерти, однак, вважають, що інвестиційний бум настане в 2017 році — тоді зростання досягне рівня 8–10%.

Тепер кілька слів про тих, від кого залежить споживання та інвестиції — жителів Польщі. За інформацією Головного статистичного управління, в кінці минулого року в Польщі проживало 37 967 000 резидентів, тобто осіб, які задекларували, що хочуть жити в цій країні, принаймні, найближчі 12 місяців. До резидентів не належать поляки, які живуть за кордоном менше року. ГСУ не бере до уваги іммігрантів, які перебувають в Польщі тимчасово, і які не мають в країні постійної прописки.

http://www.fort-europe.org/?p=618

Немає коментарів:

Дописати коментар