вівторок, 16 серпня 2016 р.

У Вільнюсі зафарбували скандальне графіті з Путіним і Трампом, які цілуються

свободу слова в Литві.

У травні на стіні вільнюського ресторану з американською кухнею з’явилося графіті із зображенням президента Росії Владіміра Путіна та кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, які цілуються. Воно засноване на відомій праці Дмітрія Врубеля «Господи, допоможи мені вижити серед цієї смертної любові», де відображений міцний поцілунок Леоніда Брежнєва і Еріка Хонеккера.

Кілька днів тому графіті зіпсували — невідомі замазали обличчя політиків білою фарбою.

Автор графіті Міндаугас Бонану, 34-річний графічний дизайнер, назвав графіті Make everything great again, що відсилає до передвиборного слогана Трампа Make America great again.

Згідно з дослідженням YouGov, Росія — єдина країна «Великої двадцятки», крім самих США, в якій на майбутніх президентських виборах у Сполучених Штатах проголосували б не за Гіларі Клінтон.

Дизайнер Бонану до цього ніколи не займався графіті, в інтерв’ю Радіо Свобода він так описав причини його появи: «Зараз такий час… В Америці — Трамп, і незрозуміло — оберуть його чи ні. А в Росії сидить Путін — теж тема дуже незрозуміла. Тому ми і обрали це: всім цікаво, що буде далі — поцілуються вони чи ні».

Власник Keulė Rūkė Домінікас Чечкаускас, який брав участь у створенні графіті, заявив: «Ми не розглядаємо те, що трапилося як простий вандалізм — це терористична атака на свободу слова в Литві. Метою атаки було нагадати нам, людям вільного світу, що в нашому суспільстві ще залишаються активні захисники авторитаризму». Чечкаускас пообіцяв відновити зображення, яке «вже стало всесвітньо відомим символом свободи і непокори».

http://www.fort-europe.org/?p=605

Немає коментарів:

Дописати коментар