четвер, 18 серпня 2016 р.

ЄС незадоволений владою України

В ЄС згадали, що електронна система декларування майна, яку Національне агентство по запобіганню корупції запустило 15 серпня, не була сертифікована належним чином.

Таким чином, чиновники отримали можливість уникнути притягнення до кримінальної відповідальності за подачу неправдивих відомостей в деклараціях, відзначається в заяві.

«Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і фактично може стати контрпродуктивним», — йдеться в заяві.

Відзначається, що твердження представників української влади про те, що невидача сертифіката викликана технічними недоліками, суперечить публічним заявам, зробленим ПРООН та іншими експертами, які заслуговують на довіру.

«Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам і вже зараз може бути використана для збору і публікації декларацій абсолютно законним способом. Це — завдання, яке тепер має виконати НАЗК», — відзначають в ЄС.

У заяві підкреслюється, що українська влада на всіх рівнях без зволікання повинна вирішити інші технічні та адміністративні питання — з огляду на відповідні зобов’язання, взяті Україною перед ЄС.
«Нездатність швидко вирішити цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі з корупцією в Україні, які дуже істотні для успішного процесу реформ, підтримуваного Євросоюзом», — наголошується в заяві.
Створення спеціального антикорупційного суду може стати частиною вимог Міжнародного валютного фонду до влади України для надання чергового кредиту.

Таку думку висловив член парламентського комітету з питань боротьби з корупцією Сергій Лещенко.

Якщо дійсно намітиться відкат реформ, то можна очікувати посилення тиску на Україну з боку МВФ і структур ЄС, які як і раніше зацікавлені в підтримці сильних антикорупційних інституцій, пояснив С. Лещенко.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що запуск системи електронного декларування доходів чиновників без атестата по захисту інформації може вплинути на рішення про виділення кредитного траншу Міжнародного валютного фонду.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%94%d1%81-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%8e-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d0%b8/

Немає коментарів:

Дописати коментар