пʼятниця, 16 грудня 2016 р.

ЄС узгодив ратифікацію угоди про асоціацію з Україною з урахуванням умов Нідерландів

Європейський Союз погодив рішення щодо завершення ратифікації угоди про асоціацію України і Євросоюзу з урахуванням умов Нідерландів. Про це йдеться у висновках Європейської Ради за результатами саміту, оприлюдненому на сайті Ради ЄС.

Так, глави держав і урядів 28 держав-членів ЄС на саміті Європейської Ради, беручи до уваги підсумки голландського референдуму 6 квітня 2016 року, прийняли рішення, в якому зазначається, що метою угоди про асоціацію є встановлення тісних і тривалих відносин між Україною та ЄС на основі спільних цінностей, проте вона не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов’язань присвоєння такого статусу Україні в майбутньому.

Крім того, угода про асоціацію підтверджує співпрацю з Україною у сфері безпеки, зокрема у сфері запобігання конфліктам, регулювання криз і запобігання розповсюдженню зброї масового знищення.
«Вона не містить зобов’язань щодо того, що Євросоюз або держави-члени забезпечують гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу чи підтримку Україні», — йдеться у рішенні.

Крім того, угода не надає українським громадянам або громадянам Євросоюзу права проживати і працювати на території, відповідно, держав-членів ЄС або України.
Водночас угода про асоціацію не обмежує право держав-членів визначати обсяги допуску громадян України на свою територію з метою працевлаштування або самозайнятості.

У документі також сказано, що угода підтверджує відданість ЄС політиці підтримки процесу реформ в Україні і не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів України, не змінює виключне право кожної держави-члена визначати характер і обсяг своєї двосторонньої фінансової підтримки.

«Боротьба з корупцією займає центральне місце в зміцненні відносин між сторонами угоди. Відповідно до угоди Сторони співпрацюватимуть в сфері запобігання корупції та боротьби як у приватному, так і в державному секторі. Співробітництво між Сторонами... спрямоване, зокрема, на зміцнення судової системи, підвищення її ефективності, збереження її незалежності і неупередженості, а також на боротьбу з корупцією», — наголошується в рішенні.

У документі зазначається, що сторони зобов’язані виконувати свої зобов’язання згідно з угодою про асоціацію, здійснення і забезпечення дотримання яких буде контролюватися.

Відповідно до статті 478 угоди, кожна сторона може вжити відповідних заходів у разі невиконання зобов’язань.
Європейська Рада наголошує, що це рішення має обов’язкову юридичну силу для 28 держав-членів ЄС і може бути змінене або скасоване лише за згодою глав держав і урядів.

Це рішення набуде чинності, як тільки Нідерланди ратифікують угоду про асоціацію.

Як повідомлялося, раніше Президент Петро Порошенко висловив надію, що під час саміту ЄС 15-16 грудня відбудеться зсув у питанні завершення ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, Нідерланди пригрозили відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наполягаючи на тому, щоб документ не давав Україні оборонних гарантій і не був кроком до членства в ЄС.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%94%D1%81-%D1%83%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%96%D0%BA%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8E-%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%86/

Немає коментарів:

Дописати коментар