субота, 17 грудня 2016 р.

Гаазький суд може вивчати звіт про злочини Росії в Криму біля трьох років

Розслідування злочинів РФ проти людяності в Криму проходитиме з ускладненнями.

Вивчення Міжнародним кримінальним судом в Гаазі зібраних правозахисниками матеріалів по злочинам Росії в окупованому Криму може зайняти до трьох років, припускає юрист Симон Папуашвілі.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Микола Мирний. Автор вказує, що Офіс прокурора в Гаазі не обмежений часовими рамками, а вивчення російсько-грузинського збройного конфлікту зайняло у нього вісім років, оскільки уряд вводив суд в оману.

«Грузинське питання затягнулося так довго, бо уряд цієї країни вводив в оману суд, запевняючи, що він розслідує злочини в Південній Осетії. Як відомо, МКС працює на принципі компліментарності. Тобто він починає розслідувати злочини тільки в тому разі, коли розуміє, що країна не хоче або з різних причин не здатна розслідувати міжнародні злочини», — йдеться в статті.

За словами Мирного, правозахисники не схвалюють того, що в результаті дій президента Петра Порошенка, перспектива членства України в МКС відсунулася на три роки. Так, голова Європейського комітету проти тортур Микола  Гнатовський вважає, що як повноправний член суду Україна могла б заощадити багато часу. «Ми знову стали в позицію об’єкта замість того, щоб бути активним суб’єктом. Ми відкрилися і сказали суду: «Ось дивіться на всю нашу білизну і думайте, що з цим робити». Якби ми були членом МКС, то могли б відразу передати ситуацію на розгляд прокурору і, як мінімум, зекономили б час на одному етапі — попередньому розслідуванні», — пояснює він, відмовляючись прогнозувати, чи порушить гаазький прокурор справу за злочинами в Криму.

Правозахисники, при цьому, сходяться в думках про те, що в разі порушення справи розслідування буде складним, якщо врахувати ізольованість півострова і відмову РФ від співпраці з МКС.

Нагадаємо, в листопаді Група правозахисників направила на розгляд Міжнародного кримінального суду звіт з доказами злочинів проти людяності на території окупованого РФ Кримського півострова.

Нагадаємо, 15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Вже на наступний день, в середу, 16 листопада, Президент РФ Владімір Путін підписав розпорядження про намір Росії припинити участь в Римськомк статуті Міжнародного кримінального суду.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%B3%D0%B0%D0%B0%D0%B7%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D1%81%D1%83%D0%B4-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B2%D1%96%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B7%D0%BB%D0%BE/

Немає коментарів:

Дописати коментар