пʼятниця, 16 грудня 2016 р.

Через 25 років після проголошення незалежності України суд реабілітував отаманів Холодного Яру

Напередодні Апеляційний суд Київської області реабілітував останніх із засуджених совєтською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру.

Про це сьогодні повідомила у Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

«У середу, 14 грудня 2016 року, за заявою прокурора Київської області, яка внесена на підставі доручення Генерального прокурора Юрія Луценка, рішенням Апеляційного суду Київської області реабілітовано отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу — Грисюка-Гайового І.А., Куценка М.С., Олійника Г.А., Мельниченка І.І. та інших, які чинили супротив комуністичному тоталітарному режиму, що ніс з собою геноцид, порушення прав та свобод людини, військові злочини та злочини проти людства», — написала Сарган.

Як зазначає Сарган, відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» повстанські та партизанські загони Холодноярської республіки визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті.

Історична довідка. 9 лютого 1923 р. в Лук’янівській в’язниці Києва повстали ув’язнені «лицарі волі» Холодного Яру. О 8 год. 30 хв. в камері №1, де утримували 14 холодноярців, засуджених до розстрілу, під час роздачі вранішнього окропу (охоронцю влучно плеснули в обличчя) повстанці заволоділи револьвером волаючого від болю та жаху чекіста і, проникнувши з камери до коридору, а звідти до канцелярії в’язниці, захопили зброю.

Повстання тривало приблизно з 4 години. Багато героїв загинули під час нерівного бою. Останніми кулями отамани стріляли один одного, щоб знов не потрапити до лап більшовицьких катів. Тим, кого вдалося полонити, комендант в’язниці Ріхтер особисто відрубав голови сокирою. Всього загинуло 38 виснажених, але нескорених героїв…
«Для нашого народу великою честю є коли наші герої помирають у бою. І для них закінчити життя в бою за Україну вважалося найбільшою чеснотою. Вони власне здобулися на те, чого хотіли: померти за Україну в бою», — зазначив з цього приводу письменник Роман Коваль. Варто нагадати, що окремі загони холодноярців билися аж до початку 1930-х років.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7-25-%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%96%D0%B2-%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BB%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BB/

Немає коментарів:

Дописати коментар