субота, 24 грудня 2016 р.

В Україні доходи 1% найбагатших громадян в 43 рази перевищують середні доходи найбідніших

Недавнє загальнонаціональне опитування, опубліковане Міжнародним республіканським інститутом (IRI), показало, що довіра до політичної еліти та державних інститутів України досі знаходиться на низькому рівні.

Про це написав у своїй колонці для ЕП Маркус Бранд, радник з питань демократичного врядування та Керівник стратегічної групи ПРООН.

Він зазначив, що «далеко не всі українці впевнені в тому, що їх країна знаходиться на правильному шляху, а для уряду, який прийшов до влади півроку тому й оголосив результативні реформи своїм пріоритетом, це повинно стати «холодним душем».

Опитування було проведене після безпрецедентного оприлюднення повних декларацій активів, які належать державним посадовцям, що в черговий раз показало величезну прірву між заможними і незаможними в країні.

Як засвідчило недавнє дослідження нерівності в Україні, проведене Еллою Лібановою на основі методики Томаса Пікетті, доходи 1% найбагатших у країні в 43 рази перевищують середні доходи найбіднішої частини населення.
Бранд наголосив, що у США, де відмічається високий показник нерівності серед індустріально розвинених країн, це співвідношення становить 24 рази, а середній показник у Європі — трохи менше 12 разів.

«Міжнародні партнери України надали безпрецедентні фінансові ресурси для підтримки програми реформ у різних сферах, завдяки чому до країни прибуло чимало експертів і консультантів. Це викликало потребу у складній системі координаційних нарад, а конференц-зали найкращих готелів Києва виявилися заброньованими на кілька місяців наперед. Чому ж тоді виникає враження, що суспільство не підтримує «реформи»?», — сказав радник групи ПРООН.

На його думку, це відбувається через те, що у міжнародних експертів, які прибули до країни для підтримки реформ, виникають суперечливі почуття, коли вони відвідують елітні магазини та ресторани Києва, оскільки життя у престижних районах Києва — таке ж розкішне й захоплююче, як у Європі. Проте всі ці радощі доступні лише невеликій частині привілейованих, у тоді як іншим ледь вдається забезпечити гідний рівень життя.

«Справжнім одкровенням може стати прогулянка будь-яким із численних жвавих ринків у спальних районах, де продають уживані речі. А в селах по всій країні, від Карпат до Донбасу, ситуація справді гнітюча», — підкреслив Бранд, та наголосив, що «українці будуть вимірювати результати реформ, коли відчують, що їх поважають, поводяться з ними справедливо, що у них є кошти для забезпечення гідного рівня життя, що це можливо без обману і крадіжок в інших громадян або у суспільства».

«У глибині душі українці знають, що їхній рівень життя є набагато нижчим за потенціал країни, і що протягом останніх 25 років вони відставали майже від усіх своїх сусідів, особливо на Заході. Проблема в тому, що подачки і соціальна допомога, котрі нагадують про совєтські часи, не лише фінансово непідйомні в довгостроковій перспективі. Вони також не сприяють економічному відродженню та залученню величезного інноваційного та творчого людського потенціалу в країні» — написав Маркус Бранд.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96-%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8-1-%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%B1%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%88%D0%B8%D1%85-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%8F/

Немає коментарів:

Дописати коментар