пʼятниця, 30 грудня 2016 р.

МЗС України виступив з жорстким зверненням до Росії

Міністерство звинувачує РФ у незаконних переслідуваннях і тортурах українців.

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест Російській Федерації в зв’язку з триваючими репресіями, незаконними затриманнями, обшуками й арештами, а також тортурами і жорстоким поводженням щодо громадян України. Про це йдеться в заяві МЗС України.

Незважаючи на численні заклики України та міжнародної спільноти з вимогою негайно звільнити незаконно утримуваних і засуджених українців, наголошується в заяві, російське керівництво продовжує «ганебну практику використання громадян України як заручників своєї агресивної політики проти нашої держави».

Цинічне нехтування основоположними правами людини і свободами перетворило правоохоронну і судову систему держави-агресора в репресивно-каральні інструменти, котрі сприяють становленню нового тоталітарного режиму в Росії», — йдеться в заяві МЗС України.

Як наголошується в заяві, Росія продовжує ігнорувати взяті на себе зобов’язання в рамках мінських домовленостей щодо обміну заручників і незаконно утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх».

Так, хоча в Україну і повернулося шестеро полонених, їх кількість не зменшилася, а, навпаки, зросла. МЗС повідомляє про політично вмотивовані утримання на території держави-окупанта не менше 17 українців.
«Ще більше наших співвітчизників безпідставно затримані та заарештовані на окупованому Кримському півострові. Понад сто українців в жахливих умовах утримуються російсько-терористичними силами в окупованих районах Донецької і Луганської областей», — йдеться в заяві.

Згідно із заявою МЗС України, Росія продовжує практику систематичних необґрунтованих відмов українським консулам в наданні дозволів на відвідування українських політичних в’язнів.

«Існують незаперечні свідчення щодо систематичного застосування щодо громадян України, які утримуються на території Росії і на окупованих територіях, недозволених методів дізнання, тортур, методів психологічного тиску», — йдеться в заяві.

Як відзначили в МЗС, останнім часом особливо загострилася ситуація з громадянами України, які шахрайським способом були залучені до незаконних схем з розповсюдження наркотичних речовин на території РФ.

«Фактично наслідками реалізації таких схем є залучення і втягування наших співвітчизників в незаконну діяльність на території РФ. Тільки в цьому році в Росії за вчинення злочинів у сфері наркообігу було засуджено майже тисячу наших співвітчизників, кримінальні справи більшості з яких засновані на сфабрикованих матеріалах», — заявили в МЗС України.

У міністерстві нагадали, що через подібні практики Кремля МЗС України змушений застерігати українців від здійснення поїздок на територію Російської Федерації і на тимчасово окуповані нею українські території.

«Україна разом з нашими міжнародними партнерами докладає всіх можливих політико-дипломатичних та правових зусиль для звільнення з російського полону своїх громадян. Однак Москва в порушення норм міжнародного права і надалі продовжує утримувати політв’язнів», — відзначили в МЗС.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%BC%D0%B7%D1%81-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%B2-%D0%B7-%D0%B6%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD/

Немає коментарів:

Дописати коментар