вівторок, 20 грудня 2016 р.

Бути росіянином стає все небезпечніше — американські розвідники про вбивство посла РФ в Туреччині

У понеділок, 19 грудня, на художній виставці в Анкарі під час свого виступу був убитий посол Росії в Туреччині Андрєй Карлов. Турецькі сили безпеки згодом убили того, хто стріляв — Мелюта Алтінтаса, агента підрозділу сил спеціального призначення турецької національної поліції і члена спецгрупи охорони Карлова. У результаті нападу були поранені ще троє людей.

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про те, як Росія і Туреччина будуть вести себе після вбивства посла РФ, чи зміняться їхні стосунки, і чому ростуть ризики для громадян Росії у зв’язку з війною Путіна в Сирії.

Свідки повідомили, що чули, як той, хто стріляв кричав, що він мстить за дії Росії в Алеппо, сказавши турецькою мовою: «Ми вмираємо в Алеппо, ви помрете тут». Існує багато можливих мотивів нападу на Карлова: безсумнівно, вбивцею міг бути розсерджений громадянин Туреччини, засмучений недавньою поразкою повстанців в Алеппо; це також могла бути змова джихадистів, які хочуть помститися Росії за дії проти них в Сирії.

Напад стався в незручний час — Москва і Анкара лише недавно відновили відносини після того, як Туреччина збила російський літак в листопаді 2015 року. Незважаючи на те, що відносини між двома країнами у зв’язку з атакою загостряться, скоріше за все, вони не припиняться в цілому. Москва буде в значній мірі покладатися на Анкару в обміні розвідувальними даними і потребуватиме більше свободи для захисту своїх активів. Проте жодна сторона не прагне відступати від економічного і дипломатичного прогресу, якого було досягнуто за минулий рік. Тепер, коли турецькі сили діють глибоко всередині Сирії, Анкарі також необхідні робочі відносини з Москвою більше, ніж будь-коли.

20 грудня турецький міністр закордонних справ повинен зустрітися в Москві зі своїми колегами з Росії та Ірану, щоб обговорити питання щодо Сирії. Офіційні особи в РФ підтвердили, що зустріч відбудеться. Якщо ж замах на російського посла дійсно був відповіддю на московське втручання в захоплення Алеппо, то це сильне відхилення від недавніх антиросійських протестів по всьому світу, які, здебільшого, були мирними.

За останні кілька місяців в Росії був сплеск терористичних змов і загроз. Так, в листопаді сили безпеки РФ провели кілька рейдів, в результаті яких були розкриті бойовики з Центральної Азії, які планували теракти у великих містах Росії. 15 грудня російська влада ліквідували групу, яка нібито готувала напад в Москві.
Ці змови, ймовірно, не пов’язані безпосередньо з убивством посла, але взяті разом, вони наочно демонструють зростаючі загрози для Росії і її громадян. У відповідь Москва навряд чи змінить свій підхід до конфлікту в Сирії.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%96%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%94-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BD%D1%96%D1%88/

Немає коментарів:

Дописати коментар