четвер, 22 грудня 2016 р.

Посланника РФ викликано в МЗС Білорусі через неприйнятні висловлювання про історію

МЗС Білорусі заявив протест у зв’язку з висловлюваннями директора РІСД Леоніда Решетнікова, який назвав Білорусь частиною Росії, а білоруську мову — створеною в 1926 році. МЗС Білорусі заявив протест раднику-посланнику посольства РФ в Мінську Вадиму Гусєву у зв’язку з висловлюваннями директора Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД) Леоніда Решетнікова, який назвав Білорусь частиною Росії.

У Мінську вважають заяви Решетнікова «необґрунтованими по суті та категорично неприйнятними за формою». «Вони абсолютно не відповідають стратегічному характеру українсько-російських відносин», а також принципам «поваги суверенітету, незалежності та територіальної цілісності», наголошується в заяві МЗС.

Раніше в Інтернеті був поширений відеоролик, в якому директор РІСД заявив, що в Білорусі «все рухається за українським сценарієм». «І ця лінія на відділення білорусів від росіян в ідеологічному, історичному, ідейному плані, і навіть в якійсь мірі в духовному, вона просто очевидна», — висловився Решетніков.

На його думку, білоруська мова була створена постановою ЦК ВКП (б) в 1926 році. «Цій мові, виходить, 90 років. Ось ця бомба, яка була закладена тоді, вона зараз рвонула, і продовжують вибухати маленькі бомбочки», — заявив Решетніков. Білорусь, за словами директора РІСД, «історична частина великої Росії, величезної Росії, це частина нашого народу», вона не може бути незалежною, а Москва може їй диктувати.

РІСД був створений в 1992 році, до 2009 року працював в рамках Служби зовнішньої розвідки РФ, пізніше перейшов під крило Адміністрації президента РФ. У 2015 році повідомлялося, що в РІСД був розроблений таємний план щодо виходу Греції з єврозони і переходу до драхми.

http://www.global-analityk.com/noviny/14125/

Немає коментарів:

Дописати коментар