вівторок, 27 грудня 2016 р.

Посол ЄС назвав нову дату безвізу для України

Посол Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгареллі не зміг назвати точні терміни введення безвізового режиму для громадян України.

Глава представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі висловив надію, що в першій половині наступного року запрацює безвізовий режим між Україною і ЄС, а також буде завершена ратифікація Угоди про асоціацію. Про це він розповів в інтерв’ю.

Точні терміни лібералізації візового режиму для громадян України Мінгареллі не назвав.

«У Брюсселі знову будуть переговори між Радою ЄС, Європарламентом і Єврокомісією, а потім законодавці повинні прийняти рішення — я не можу дати вам більш детальну інформацію», — зазначив Мінгареллі.

Дипломат нагадав, що рішення про введення безвізового режиму буде прийняте після того, як Європарламент затвердить механізм його припинення для третіх країн.

Щодо ратифікації УА між Україною і ЄС, заблокованої Нідерландами, Мінгареллі зазначив що тепер це залежить від парламенту цієї країни.

«Наскільки я розумію, угода буде представлена двом палатам парламенту Нідерландів навесні. Ми всі сподіваємося, що обидві палати проголосують позитивно», — зазначив посол ЄС.

Єврокомісія визнала, що Україна виконала всі умови для отримання безвізового режиму в грудні 2015 року. Восени 2016 року проект про надання права безвізових поїздок до Європи для громадян України пройшов узгодження в комітетах Європарламенту.

Європейські чиновники відзначали, що Україна отримає безвізовий режим тільки після того, як буде узгоджений механізм його припинення. Європарламент схвалив введення такого механізму на засіданні 15 грудня.

Угода про асоціацію України з ЄС була підписана в два етапи: політична частина — 21 березня 2014 року, економічна — 27 червня. Верховна Рада України і Європарламент ратифікували документ 16 вересня того ж року. Він набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать всі 28 членів ЄС. На даний момент угоду не ратифікували тільки Нідерланди.

6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся референдум про ратифікацію угоди між Україною та ЄС. 61% тих, хто проголосував висловився «проти» цього парламентського акту.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Амстердам не підписуватиме угоду між Україною та Європейським Союзом, якщо не вдасться знайти юридичний механізм, який би дозволив заспокоїти голландців.

15 грудня на саміті в Брюсселі лідери Євросоюзу підтримали запропонований Нідерландами компроміс, покликаний розблокувати імплементацію угоди про асоціацію з Україною. 16 грудня уряд Нідерландів затвердив проект ратифікації документа.

Зокрема, на вимогу голландської сторони ЄС погодився, що угода не є кроком до отримання перспективи членства в ЄС, не є гарантією колективної безпеки, військової чи фінансової допомоги, а також не дає українцям права на проживання або роботу в країнах Євросоюзу.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB-%D1%94%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B2-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%83-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%83-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D1%96%D0%B7%D1%83-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D1%83/

Немає коментарів:

Дописати коментар