субота, 27 травня 2017 р.

Естонія висилає двох російських дипломатів

МЗС Естонії вручив двом дипломатам з РФ ноту про висилку. Про причини такого кроку не повідомляється.

Генконсула Росії в Нарві Дмітрію Казеннову і консулу Андрєю Сургаєву вручена нота, згідно з якою обидва повинні покинути Естонію. Про це заявила прес-секретар МЗС Естонії Сандра Камілова в п’ятницю, 26 травня. Причини висилки не уточнюються. У посольстві РФ в Естонії заявили, що не коментуватимуть цю інформацію.

У Москві висилку з Естонії двох російських дипломатів розцінили як «провокаційний і необґрунтований крок».

«Зрозуміло, він не залишиться без адекватної відповіді. Започаткована естонськими властями відверто ворожа акція безумовно ще більше ускладнить двосторонні відносини, і без того по суті загнані Таллінном в глухий кут», — йдеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії.

Схожі дипломатичні конфлікти між РФ і Естонією виникали двічі. 1 березня 2010 року російський МЗС зажадав від генерального консула Естонії в Санкт-Петербурзі Расмуса Лумі покинути країну протягом двох тижнів. У відповідь естонський МЗС вручив ноту главі російської дипмісії Ніколаю Успенському, в якій висловив жаль з приводу такого рішення. Російський МЗС аргументував висилку тим, що вона стала відповіддю на відмову естонських властей дати згоду на вступ на посаду кандидата в генеральні консули Росії в Нарві.

22 березня 2004 року МЗС Росії заявив тимчасовому повіреному в справах Естонії в РФ Юрію Арусоо, що два співробітники естонського посольства за діяльність, несумісну зі статусом дипломата, оголошені персонами нон грата і повинні покинути країну в дводенний термін. За кілька днів до цього МЗС Естонії заявив про висилку з країни двох російських дипломатів.


Немає коментарів:

Дописати коментар