понеділок, 29 травня 2017 р.

СБУ обшукує офіси «Яндекс Україна» за статтею за держзраду

У київському і одеському офісах «Яндекс Україна» проходять обшуки.

СБУ проводить обшук в київському та одеському офісах «Яндекс Україна». Цю інформацію підтвердила прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська.

За словами Гітлянської обшук проводиться на підставі статті 111 Кримінального кодексу України — державна зрада. Вплив статті поширюється на загрозу інформаційній безпеці країни. Винним за цією статтею загрожує позбавлення волі строком на 12-15 років з конфіскацією майна.

Прес-служба компанії підтвердила цю інформацію. «У наших офісах в Києві та Одесі зараз знаходяться представники Служби безпеки України. Інформацією про причини сьогоднішніх дій СБУ ми поки не володіємо. До наших офісів вже виїхали адвокати. У рамках правових процедур ми готові надати органам необхідну інформацію», — повідомили в прес-службі.

15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року про фізичних та юридичних осіб, проти яких запроваджуються антиросійські санкції на термін від одного року до трьох років.

У списку санкцій виявилися, зокрема, соцмережі «ВКонтакте» і «Однокласники», сервіси Mail.Ru і «Яндекс», сайти російських антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і «Доктор Веб».
17 травня указ про введення нових санкцій опублікували в «Урядовому кур’єрі» і він набув чинності.
Голова інтернет-асоціації України Олександр Федієнко заявив, що для блокування даних сайтів з боку всіх без винятку провайдерів може знадобитися час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміну топології мережі.

Голова асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова заявила, що теоретично технічно обмежити доступ до деякої кількості ресурсів можна, але на практиці це обмеження можна буде легко обійти.

Департамент кіберполіції Національної поліції України заявив, що обов’язково буде виконувати відповідне рішення в межах своїх повноважень і компетенцій відповідно до рішення РНБО.

У СБУ заявили, що разом з іншими правоохоронними органами розробляють зміни до законодавства України по механізму блокування інтернет-ресурсів, які потрапили під санкції, а значна частина інтернет-провайдерів уже має технічну можливість блокувати ці інтернет-ресурси.



Немає коментарів:

Дописати коментар