середа, 24 травня 2017 р.

Членство у НАТО дорожчає

Напередодні зустрічі в Брюсселі глав держав і урядів країн — членів Організації Північноатлантичного договору її генеральний секретар Єнс Столтенберг виступив на прес-конференції, уточнюючи позиції Альянсу з різних актуальних питань.

У першу чергу він, вторячи американському президентові Д. Трампу, закликав членів Альянсу вносити до бюджету військово-політичного блоку більше фінансових коштів.

Ще кілька років тому під натиском Б. Обами було прийняте рішення про те, що витрати на військові цілі повинні становити не менше 2% від валового внутрішнього продукту кожної країни, що входить в нього. Досі, однак, це рішення виконали лише одиниці: малим членам НАТО такі витрати часто не по кишені, а багато більш «солідних» членів блоку не мають бажання витрачати значні суми по суті справи на захист американських інтересів в різних регіонах світу. В останні десятиліття НАТО дедалі частіше веде військові операції далеко за межами своєї початкової зони оборони в Європі. Її війська воювали і воюють в далеких країнах: від Югославії, Лівії та Сирії до Іраку і Афганістану.

Проте Є. Столтенберг наполягає: США збільшують свою військову присутність в Європі, але і європейські партнери повинні збільшити внески в бюджет Альянсу.

Генсек Альянсу повідомив, що на початку червня НАТО поповниться 29-м членом Чорногорією. Зараз більшість членів НАТО вже ратифікували рішення про прийом Чорногорії, і через два тижні вона офіційно увійде до цього військового блоку.

Є. Столтенберг також із задоволенням повідомив, що члени НАТО розширюють практику обміну розвідувальною інформацією.

На саміті НАТО буде обговорюватися питання про участь НАТО в операціях проти ІД в Сирії та Іраку. У той же час, як підкреслив генсек Альянсу, мова не буде йти про участь в бойових операціях: члени НАТО згодні лише на допоміжну роль.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D1%87%D0%B0%D1%94/

Немає коментарів:

Дописати коментар