середа, 17 травня 2017 р.

Постпред України розкритикував РФ на Радбезі ООН

На постсовєтському просторі жоден з конфліктів врегульовано не було, заявив український дипломат.
Виступаючи на засіданні Ради Безпеки, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Росія оточила сусідні з нею постсовєтські країни «поясом нестабільності» з тим, щоб тримати їх в орбіті Москви.

Посол вважає, що ООН і ЄС не повинні ухилятися від активної участі у врегулюванні європейських конфліктів, передає Центр новин ООН.

«Такі зусилля ЄС довели свою ефективність у колишній Югославії, де, незважаючи на величезні страждання, численні жертви й жахливі звірства, всі конфлікти тепер в основному вирішені. На постсовєтському просторі навпаки — жоден з конфліктів, повторюю, жоден, не був врегульований. Крім того, виникають нові конфлікти і нові загрози регіональному миру», — сказав Єльченко на засіданні Ради Безпеки, присвяченому співробітництву з Європейським Союзом.

«Чому так відбувається? Відповідь досить проста. Що стосується колишньої Югославії, то успіху вдалося досягти завдяки рішучій позиції міжнародної спільноти та її скоординованим зусиллям, у тому числі з боку ООН і ЄС. Крім того, хоча і не одразу, підбурювачі й організатори конфліктів були усунені від процесу прийняття рішень в ході врегулювання», — додав український посол.

За його словами, на території колишнього СССР ситуація інша: з початку 1990-х років Російська Федерація взяла на озброєння так звану концепцію «поясу нестабільності по периметру російських кордонів». «Росія успішно створює «контрольовану нестабільність» у багатьох країнах уздовж своїх кордонів для того, щоб тримати їх в орбіті Москви і, як і у випадку з Україною, запобігти будь-якій інтеграції з ЄС», — зазначив Єльченко.

Разом з тим посол заявив, що така ситуація не є тупиковою. Він упевнений, що конфлікти на постсовєтському просторі можна ефективно вирішити. Він закликав ЄС і ООН проявити більш активний підхід до їхнього врегулювання. Виконувач обов’язків постійного представника Російської Федерації при ООН Іллічов заперечив проти такої пропозиції. Він вважає, що підключення «інших гравців», у тому числі ООН, лише «заплутає ситуацію».



Немає коментарів:

Дописати коментар