середа, 31 травня 2017 р.

Фінляндія прощається з цілою епохою

Фінляндія готується до урочистого прощання з колишнім президентом Мауно Койвісто.

Останні президентські похорони в Фінляндії пройшли три десятиліття тому, коли помер попередник Койвисто, Урхо Кекконен, який керував країною майже всі післявоєнні десятиліття. Тому фіни зараз прощаються не просто з колишнім президентом — вони прощаються з цілою епохою.

У житті Койвисто було практично все. Він захищав Батьківщину у війні з СССР, проводив болючі економічні реформи на постах міністра фінансів і прем’єр-міністра, очолив державу в момент, коли політика Кекконена — «фінляндізація», лояльність до СССР — не ставилася під сумнів і була константою, а залишав посаду , коли ніякого СССР вже не було і Фінляндія стала частиною об’єднаної Європи. Цей непростий перехід — непростий не тільки для світовідчуття фінів, але і для їх економіки, «зав’язаної» на дешеву російську сировину — був теж здійснений під керівництвом Мауно Койвісто. Саме при ньому країна, переробляючи російську деревину, стала країною Nokia.

Готовність до змін була закладена в самій біографії Койвисто, який був ветераном війни з іншого боку барикади, про яку у нас вважають за краще не згадувати. У роки Другої світової Фінляндія була готова в союзі з Рейхом звільняти власні території, раніше окуповані Москвою. До цього дня в країні шанують пам’ять загиблих у тій війні.


Немає коментарів:

Дописати коментар