середа, 31 травня 2017 р.

Нідерланди підтримали асоціацію Україна-ЄС

Сенат Нідерландів підтримав ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Голосування за відповідний законодавчий акт відбулося в Гаазі в межах пленарного засідання Сенату, до складу якого входить 75 депутатів. Для того, щоб цей законодавчий акт набув чинності, його має підписати король Нідерландів і оприлюднити спеціальний Державний журнал.

Нідерланди були єдиною країною ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію з Україною. Це сталося після того, як торік у квітні там відбувся консультативний референдум, у якому взяли участь 32,28% виборців, понад 60% з них висловилися проти укладення угоди. Лише після того, як на вимогу Гааги лідери країн-членів ЄС підписали спеціальний документ, у якому зокрема зафіксовано, що Угода про асоціацію не гарантує Україні членства в ЄС, парламент Нідерландів погодився проігнорувати результати референдуму й ратифікувати документ.

Європейська комісія привітала ратифікацію Сенатом Нідерландів асоціації між Україною та Євросоюзом. Про це йдеться в офіційній заяві очільника Європейської комісії Жан-Клода Юнкера з цього приводу.

Він зазначив, що таке рішення Нідерландів стало важливим сигналом для українців від усього Європейського Союзу. «Місце України знаходиться в Європі. Майбутнє України — це Європа», — наголосив Юнкер.

За його словами, остаточна ратифікація угоди щодо асоціації стала на крок ближче. Він висловив сподівання, що цей процес буде завершено до проведення саміту Україна-ЄС, що відбудеться у липні.
«Євросоюз повністю відданий нашому партнерству з українським народом, яке перетворилось на одне з найбільш тісних та цінних. Угода про асоціацію вже сприяла зростанню торгівлі і допомогла консолідувати підтримку низки реформ в Україні, створюючи нові можливості як для ЄС, так і для громадян України», — підсумував Юнкер.

Ратифікацію Нідерландами Угоди про асоціацію Україна-ЄС прокоментувала офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

Спікер російського зовнішньополітичного відомства заявила, що Угода про асоціацію України і Євросоюзу — антиросійська за своєю суттю, а народ Нідерландів обдурили його ж лідери.
«Однак з усього цього випливає сумний висновок: фактично голландський народ, який сказав «ні» асоціації з Україною, обвели навколо пальця. Зробили це його власні лідери, в черговий раз взяли на озброєння відверто русофобську пропаганду, що, до речі, є прямим підтвердженням антиросійської суті угоди про асоціацію Україна-ЄС, скільки б нас не запевняли в зворотному», — підкреслила Захарова.
Вона вважає, що голландські політики використовували спірні методи, щоб досягти таких результатів.
«Цілком передбачувано на недавніх дебатах все знову звелося до бездоказових тверджень про провокаційні дії Москви, заклики до загальноєвропейської солідарності перед обличчям міфічної «російської загрози» і т. п.», — зазначила речник МЗС Росії.


Немає коментарів:

Дописати коментар