четвер, 25 травня 2017 р.

У Білорусі стрімко дорожчає їжа

У сусідній Білорусі стрімко ростуть ціни на продукти харчування.

Про це повідомляє глава Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.
За словами експерта, порівняльний аналіз цін на продукти харчування в сусідній з Україною Білорусі показав, що ціни на їжу в цій країні стрімко зростають.

«З початку року середня зарплата в Білорусі знизилася і в даний час складає 360 євро. У той же час швидко змінюються ціни на продукти харчування в бік збільшення», — підкреслює аналітик.
За словами експерта, варена ковбаса в Білорусі коштує приблизно 5,4 євро за кілограм. У сусідній Польщі вона продається по 1,5-2,5 євро, в Литві та Латвії за кілограм вареної ковбаси потрібно віддати до 3 євро.

«Охолоджена свинина пропонується в Білорусі по 3,2-4,4 євро за кілограм, у той час як у Варшаві вона обходиться в 1,5-2,5 євро, а в Вільнюсі — в 2,5-3,3 євро» , — зазначає А. Дорошенко.
Експерт констатує, що, скоріше за все, в Білорусі виростуть ціни на овочі.

«На торішню картоплю жахливої ​​якості в Білорусі з початку року доводиться викладати на 30%–40% більше попередньої вартості, а за помідори — на 30%–70% — в залежності від сорту і країни-постачальника. Причому білоруські томати дорожчі за імпортні. Наприклад, іспанські або турецькі помідори можна купити по 1,5-2 євро за кілограм, а вітчизняні в кращому випадку обійдуться в 2,5 євро. Для порівняння — в Польщі помідори коштують близько 1,5 євро, в Литві — 1,6-2,2 євро. У два-три рази вище, ніж в сусідніх країнах, в Білорусі коштують солодкий перець, огірки, інші овочі. Фрукти і ягоди білоруси тепер купують тільки по великих святах, адже за кілограм італійського винограду треба заплатити 3,5-7,5 євро за кілограм, в Литві ціни на такий виноград вдвічі нижче, а в Польщі — майже втричі, незважаючи на те, що зарплати там в рази вище білоруських», — пояснює А. Дорошенко.

На думку експерта, ціни на товари в Білорусі регулюються державою і в них закладено занадто високі митні збори, податки, акцизи. Існує й інша думка. По-перше, дисбаланс полягає в рівні продуктивності праці — в Білорусі він нижчий, ніж у сусідів, тому вище собівартість і ціна товару. По-друге, свою роль відіграє і відсутність в країні повноцінної конкуренції, яка змушувала б збільшувати продуктивність праці й тим самим знижувати ціни. По-третє, в країні існує обмеження імпорту товарів.
«Таким чином можна побачити недоліки білоруської економіки, які дуже схожі на українські. Однак в Білорусі ВВП на душу населення вище, ніж в Україні, в 2,3 рази (за 2016 рік). Саме настільки ж білоруси мають більш високу середню заробітну плату в порівнянні з української», — резюмує аналітик.
                                                                                                
http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%83-%D0%B1%D1%96%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D1%96-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%96%D0%BC%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D1%87%D0%B0%D1%94-%D1%97%D0%B6%D0%B0/

Немає коментарів:

Дописати коментар