вівторок, 16 травня 2017 р.

Фрукти подорожчають на третину

Через заморозки в травні загинуло 50-100% врожаю слив, персиків і абрикосів. Під загрозою картопля. Експерти кажуть, що ціни зростуть щонайменше на 30%.

Квітневі заморозки знищили майже повністю цвіт на абрикосових деревах. А травневий холод серйозно пошкодив зав’язь на вишнях, персиках, сливах, що, на думку експертів агроринку, позначиться як на врожаї, так і на цінах. За попередніми прогнозами, ціни можуть бути вищими за торішні на 20-30%. На щастя, не дуже постраждали ягоди, перш за все полуниця, хоча вона теж буде дорожче.

За даними фахівців агросайта SuperAgronom.com, від холоду загинуло 60-100% врожаю абрикосів в більшості регіонів, крім крайнього півдня і приморської зони. Найбільше постраждали Черкаська та Кіровоградська області, тут на гілках дерев залишилося 10-15% зав’язі. Схожа ситуація на Дніпропетровщині, півночі Одеської та Миколаївської областей.

«На Черкащині 11 травня нічні заморозки на ґрунті досягли 1-6 ° С і тривали близько 7 годин, таке трапилося вперше за більш ніж 100 років спостережень. Морози могли повністю знищити врожай всіх плодових, ягідників, ранніх овочів, для яких критична температура 1-3 ° С», — повідомив нам начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

Погано буде і з яблуками: на Львівщині та Рівненщині, де багато садових господарств, через холоди і дощі яблуні навіть не цвіли — зав’язь згнила. Виробники з Вінницької області говорять про загибель 30% кущів полуниці.

«Втрати врожаю ранніх ягід в західних областях України, де були найбільш сильні заморозки, досягають 90%, а врожаю фруктів — до 50%», — повідомляють експерти Українського клубу аграрного бізнесу. Глава Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка сказав нам, що більш детально оцінити наслідки заморозків можна буде тільки через місяць.

Від травневих морозів постраждали не тільки дерева. «Почорніла картопля, замерзли щойно висаджені помідори, пропали сходи кукурудзи», — розповіла нам мешканка села Яблунівка на Черкащині Катерина Бурлюк.

Експерти заспокоюють: нестачі в «другому хлібі» не буде, в овочах теж. «В Україні з 18-20 млн тонн картоплі, що вирощується щорічно, в сховищах пропадає третина, ще по стільки ж з’їдається населенням і худобою. Крім того, картоплю, кукурудзу і помідори не пізно пересадити, просто урожай дозріє трохи пізніше», — упевнений Дорошенко. Також, за його словами, картоплю можна буде імпортувати з Єгипту та Білорусі. Правда, ціни виявляться вищими: в розпал сезону 6-8 грн/ 1 кг, або на третину дорожче.


Немає коментарів:

Дописати коментар