середа, 17 травня 2017 р.

В Ужгороді планують відкрити Почесне консульство Хорватії

Надзвичайний і Повноважний посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч і перший секретар посольства Олена Піріч під час приїзду до Закарпаття у четвер, 11 травня, презентували в Ужгороді фотовиставку «Зелено-блакитна Хорватія» і взяли участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора України та прапора Євросоюзу з нагоди схвалення безвізового режиму для України та Дня Європи. Потім дипломати дружньої країни відвідали Ужгородський національний університет.
«Культурні, духовні та освітні зв’язки хорватів і українців мають багато спільних сторінок історії, адже певний час наші землі належали Австро-Угорської імперії, тому зараз ми хотіли б реалізовувати спільні проекти для розвитку економіки, культури, туризму, науки обох країн, — зазначив пан Томіслав Відошевіч під час зустрічі в ректораті УжНУ. — Символічно, що наш приїзд на Закарпаття збігся зі святкуванням Дня Європи і схваленням безвізу. Ми готові поділитися набутим досвідом на шляху до вступу до євроспільноти».

Під час розмови дипломати розповіли, що Хорватія пройшла складний шлях боротьби за свою незалежність. Був час, коли значна частина території перебувала під окупацією, а з 4 млн 200 тис. населення 800 тис. стали біженцями. «Розуміючи ваші сьогоднішні проблеми, ми готові співпрацювати і ділитися з вами досвідом у багатьох сферах, в тому числі й з відновлення економіки тимчасово окупованих територій», — зазначив. Т. Відошевіч.

Проректори УжНУ Мирослава Лендьел і Ігор Студеняк розповіли дипломатам про багаторічну тісну співпрацю між університетами Ужгорода і Загреба в науковій і освітній сферах, витоки якої сягають до 1997 року. Фізика, історія, філологія — ті сфери, де ми маємо значний досвід співпраці, але вона можлива і необхідно в інших галузях, зокрема економіці, туризмі, комунікаціях. Проректори УжНУ висловили дипломату прохання допомогти поглибленню розвитку освітніх і наукових відносин між вузами наших країн, зокрема через укладення відповідної угоди між міністерствами освіти двох країн.
Хорватський дипломат погодився з такою пропозицією і зазначив, що в червні цього року відбудеться перший за всю історію незалежності наших країн офіційний візит українського прем’єра В. Гройсмана до Загребу. У процесі його підготовки слушні пропозиції ужгородських вчених теж повинні стати предметом домовленостей, адже їх реалізація відкриє нові горизонти для співпраці в освітній та науковій сферах двох країн з дуже схожою давньою і новітньою історією.

Наприкінці зустрічі Т. Відошевіч розповів про намір відкрити на Закарпатті Почесне консульство Хорватії, яке має сприяти поглибленню наших двосторонніх відносин у всіх сферах.


Немає коментарів:

Дописати коментар