субота, 20 травня 2017 р.

Тримор’я — нова форма інтеграції у Центральній та Східній Європі

17-18 травня у Варшаві відбувся саміт голів парламентів Центральної та Східної Європи, де обговорювали перспективи тіснішої співпраці країн регіону Тримор’я.

«Метою саміту є рефлексія і діалог про найбільші виклики сучасного світу, нашого континенту та ролі Центрально-Східної Європи у міжнародному середовищі та співпраці між нашими суверенними країнами», — наголосив у вітальному слові до учасників саміту маршалок польського  сейму Марек Кухцінський. «Польща як член ЄС зацікавлена у розвиткові добрих стосунків в межах нашого найближчого сусідства (в південній, східній і центральній частині нашого континенту). Ми вважаємо, що така співпраця буде послуговувати не лише всім європейським країнам, але й усьому ЄС», — наголошував він під час засідання у польському парламенті за участі представників майже двох десятків країн регіону.

 Маршалок говорив, що хотів би, аби така подія, як цей саміт, стала циклічною. Крім того, як виглядало із його пропозицій учасникам, Польща прагне заохочувати якомога тісніший формат співпраці між країнами регіону. Зокрема, маршалок нагадав, що ще в березні цього року відбувалася зустріч радників голів парламентів країн ЦСЄ. На ній державам було передано пропозиції декларації країн-учасниць саміту. Поки що ці декларації й далі на обговоренні. Можна припустити, що ці декларації окреслюватимуть ще один формат співпраці між країнами регіону, на зразок Веймарського трикутника чи Вишеградської четвірки, однак з опорою саме на парламент. Зокрема, лунали заклики до створення різних міжпарламентських груп для обміну досвідом трансформацій устрою, а також до започаткування різноманітних кризових зустрічей представників голів парламентів у час, коли Східна Європа опинялася б перед безпековими викликами.

Разом з тим Кухцінський виділив потребу й фахового дослідження регіону. Зокрема, запропонував створити Інститут досліджень центрально-східної Європи — міжнародний аналітичний центр, який би робив аналітику, розробляв стратегії для регіону.

Друга панель обговорення на саміті була присвячена співпраці задля розвитку інфраструктури осі «Північ-Південь». Зокрема, у вступному слові спікер сенату Польщі Станіслав Карчевський говорив про потребу активнішого розвитку автомагістралі Віа Карпатія. На початку планувалося, що ця автомагістраль з’єднає литовську Клайпеду із грецькими Салоніками, однак як повідомила представниця української делегації на саміті, голова підкомітету ВР з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та ЄС Оксана Юринець, проект Віа Карпатія обов’язково має отримати з’єднання з Україною. Вона також припускає, що на схожих позиціях стоїть і польська сторона.

Під час панелі саміту, що стосувалася питань інфраструктури, представники української делегації говорили не лише про дорожнє сполучення, але й про інші інфраструктурні проекти. За словами Юринець їх далі обговорюватимуть у Трускавці 23-25 червня. «Маршалок Сейму буде на цьому заході. Вчора він про це домовився зі спікером Андрієм Парубієім», — повідомила вона.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D1%96%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97-%D1%83-%D1%86%D0%B5/

Немає коментарів:

Дописати коментар