пʼятниця, 19 травня 2017 р.

Савченко схвалила скасування свого закону

Через скасування «закону Савченко» нічого страшного не сталося, оскільки діє баланс між старою і новою системами. Про це заявила сама нардеп Надія Савченко.

«Усе нормально. Які проблеми? З такими нормами можна погодитися, тому що, дійсно, потрібно дати слідчим час на розслідування, розумні терміни — рік», — підкреслила нардеп.
Вона висловила переконання, що рано чи пізно закон усе одно би скасували, оскільки  реформування потребує вся правоохоронна система.

Нагадаємо, 18 травня 2017 року Верховна Рада України скасувала дію так званого закону Савченко. Згідно з цим законом, один день попереднього ув’язнення зараховувався за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання.

Після проходження ухваленого парламентом законопроекту в Україні попереднє ув’язнення знову буде зараховуватися судом у разі позбавлення волі в термін покарання «день за день».
У Національній поліції України уже підрахували, що протягом 2 років через «закон Савченко» на волю раніше від свого терміну могли вийти приблизно 50 тисяч злочинців.

Як повідомляли ЗМІ, Верховна Рада 18 травня ухвалила зміни до Кримінального кодексу України щодо правил відбуття покарань і зарахування строку попереднього ув’язнення, скасувавши так званий закон Савченко.

За відповідний законопроект № 5534 проголосували 227 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Таким чином, попереднє ув’язнення буде зараховуватися судом у разі позбавлення волі в термін покарання «день за день».

«Просто частина статті Кримінального кодексу повертається назад в тому ж вигляді, в якому її свого часу прибрали», — пояснив глава парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожемякін.

«Сьогодні за тяжкі та особливо тяжкі злочини насильники, вбивці, як правило, сидять в СІЗО. Усі, хто навіть вчинив тяжкі та середньої тяжкості злочини зазвичай йдуть на поруки, під домашній арешт. Важливою мотивацією сьогодні особисто для мене є те, що вбивця, насильник і зрадник повинні сидіти день за день», — роз’яснив він.



Немає коментарів:

Дописати коментар