понеділок, 18 липня 2016 р.

Reuters: У ніч заколоту літак Ердогана могли збити

Пілоти двох піднятих заколотниками F-16 бачили на радарах президентський літак і супроводжували його.

Літак президента Реджепа Таїпа Ердогана в ніч військового путчу потрапив у приціл винищувачів F-16. Однак вони його не збили, дозволивши полетіти. Чому це сталося — загадка, пише агентство Reuters з посиланням на обізнане джерело у військових колах.

Скоріш за все, це сталося під час перельоту президентського борту з Мармаріса в Стамбул. Зокрема, Stratfor опублікувала скрін Flight Radar на якому був відзначений політ президентського борту, який у ніч перевороту рухався за маршрутом Мармаріс-Стамбул.

За даними сайту Planefinder, літак з бортовим номером який за даними Stratfor збігається з номером борту Ердогана, 15 липня о 23:10 виконав рейс з Берліна в Стамбул.

Примітно, що у фатальну ніч Stratfor повідомляло, що борт Ердогана відмовляється сісти в стамбульському аеропорту і просить притулку в Німеччині.

Як стало відомо пізніше літак президента таки приземлився в аеропорту ім. Ататюрка, де Ердоган провів першу в ніч перевороту прес-конференцію.

Тим часом 17 липня увечері в стамбульському аеропорту Sabiha Gökçen турецька поліція завершила операцію по затриманню ще 18 військових путчистів, які чинили опір. Про це повідомляє турецька служба CNN.

Повідомляється, що поліція під час затримання відкрила попереджувальний вогонь. Даних про постраждалих немає.

Крім цього, 7 осіб, серед яких один полковник, затримано на військовій базі в провінції Конья.
Як повідомляв Глобал Аналітик, в ніч на суботу, 16 липня, військові Туреччини зробили спробу військового перевороту. У Стамбулі і Анкарі відбулися авіанальоти, на вулиці вивели танки. Президент країни Реджеп Ердоган заявив, що основні осередки повстанців ліквідовано.

Уже після придушення перевороту турецька влада заарештували близько 6 000 суддів за підозрою в участі в заколоті, а також видала ордери на арешт 2 754 суддів і прокурорів, які нібито підтримали заколотників.

Під час виступу турецького президента Ердогана перед своїми прихильниками він заявив про підтримку введення смертної кари.

http://www.global-analityk.com/noviny/reuters-%d1%83-%d0%bd%d1%96%d1%87-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%82%d1%83-%d0%bb%d1%96%d1%82%d0%b0%d0%ba-%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b8/

Немає коментарів:

Дописати коментар