четвер, 28 липня 2016 р.

Україна закликала країни СОТ відреагувати на торговельні обмеження РФ

Україна закликала країни-члени СОТ відреагувати на негативний вплив регіональних торговельних бар’єрів Росії на всю світову торгівлю. Про це УНН повідомили у прес-службі Мінекономрозвитку за підсумками засідання Генеральної ради СОТ у Женеві.

Повідомляється, що в центрі уваги учасників засідання Генради був розгляд внесеного Україною питання торговельних обмежень з боку Російської Федерації щодо транзиту товарів з України.

У своєму виступі глава делегації України, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник Наталія Микольська привернула увагу членів СОТ до продовження торговельної агресії з боку Російської Федерації та запровадження нею низки політично вмотивованих заходів, що обмежують її торгівлю. Зокрема йшлося про чергові кроки з обмеження транзиту українських товарів через територію РФ до країн Середньої Азії, передусім до Казахстану й Киргизстану.

Як зазначається, українська сторона вважає, що запровадження Російською Федерацією обмежень щодо транзиту товарів походженням з України є «економічно та юридично необґрунтованим й очікувано призвело до затримок транзиту товарів з України через територію Російської Федерації не лише до Республіки Казахстан та Киргизької Республіки, але й до інших країн Азії».

«Українська делегація привернула увагу країн-членів СОТ, що на сьогодні мова йде вже про перешкоджання Російською Федерацією торгівлі у цілому регіоні, що потребує колективного з боку країн регіону аналізу ситуації та відповідної реакції», — йдеться у повідомленні.

Наталія Микольська відзначила, що, «на жаль, загальна кількість і суворість обмежувальних заходів на наших східних кордонах помітно сприяє скороченню обсягів торгівлі, а також може потенційно призвести до зниження рівня привабливості торгівлі у майбутньому».

«Україна закликала країни-члени СОТ звернути увагу на негативний вплив регіональних торговельних бар’єрів на всю світову торгівлю», — додали у Мінекономрозвитку.

Вказано, що Україна вкотре закликала Російську Федерацію «негайно скасувати необґрунтовані транзитні обмеження і відновити недискримінаційний, вільний режим транзиту для всіх членів СОТ».

«Ми сподіваємось, що усі розуміють, що це не політична риторика. І ми тут, аби забезпечити дотримання правил усіма членами СОТ. Ще раз наполягаємо на необхідності дотримання встановлених правил!», — наголосила Н. Микольська.

Як повідомляється, позиція, висловлена Україною, була підтримана делегаціями низки країн-членів СОТ, передусім ЄС, США, Канади, Японії, Австралії, Норвегії, Грузії, Кореї, які відзначили необхідність негайного усунення обмежень у торгівлі Російською Федерацією та забезпечення дотримання правил СОТ.
Делегація РФ під час засідання традиційно не надала аргументованих пояснень на питання, поставлені Україною у виступі глави делегації, додали у міністерстві.

Серед іншого розглядалися питання щодо подальшої імплементації домовленостей, досягнутих під час двох останніх міністерських конференцій СОТ (Балі та Найробі), а також стану поточного раунду багатосторонніх переговорів в рамках Організації, передусім питань торгівлі агропродукцією.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%be%d1%82-%d0%b2%d1%96%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%b3/

Немає коментарів:

Дописати коментар