вівторок, 19 липня 2016 р.

Екс-глава ВПС Туреччини Озтюрк заперечує свою провину в організації перевороту

Спочатку турецьке агентство Anadolu повідомляло, що генерал Акин Озтюрк визнав себе винним в організації військового перевороту, але пізніше видалило цю новину.

Колишній головнокомандувач військово-повітряними силами Туреччини, генерал Акин Озтюрк не визнав себе винним в спробі військового перевороту. Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

«Я не та людина, яка планувала, керувала і здійснювала військовий переворот 15 червня. Хто його планував і хто ним керував, не знаю», — цитує Озтюрка агентство.

За словами генерала, він випадково опинився в день перевороту на авіабазі Акинджі, яка була штабом заколотників, і дізнався про спробу перевороту з телевізійних новин.

Озтюрк висловив думку, що до перевороту можуть бути причетні інші держави, яким «потрібна слабка Туреччина». У той же час він вважає, що обвинувачений владою в організації заколоту ісламський проповідник Фетхуллах Ґюлен, який живе зараз в Пенсільванії (США), не настільки сильний, щоб організувати путч.

Вчора Anadolu повідомляло, що Озтюрк зізнався в плануванні перевороту в країні. Цю новину встигли дати багато світових ЗМІ. Зараз вона зникла з сайту агентства.
Про затримання генерала Акина Озтюрка стало відомо 17 липня. Він доставлений в Анкару для допиту слідчими управління по боротьбі з тероризмом служби безпеки Туреччини. 18 липня він разом з 25 іншими підозрюваними був заарештований судом Анкари.

У ніч на 15 липня прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим повідомив про спробу військового перевороту. Після цього офіцери турецького Генштабу заявили по ТБ про перехід влади в руки військових. Вертольоти путчистів завдали удару по штаб-квартирах поліції і розвідки, а також по парламенту країни в Анкарі. Крім того, заколотники задіяли бойові літаки.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган закликав громадян Туреччини виходити на вулиці на підтримку законної влади. Переворот в країні був ліквідований.

Загалом затримали 103 генералів і адміралів. Також силовики затримали майже 3 тис. офіцерів, які взяли участь в заколоті. Було звільнено 2745 суддів і відсторонено 8000 поліцейських.

Йилдирим не виключив, що після спроби путчу в країні можуть відновити смертну кару.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%bf%d1%81-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b5%d1%87%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b7%d1%82%d1%8e%d1%80%d0%ba-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b5/

Немає коментарів:

Дописати коментар