четвер, 28 липня 2016 р.

«Ватного» мера Риги оштрафували за російську мову в соцмережах

Мер латвійської столиці Ніл Ушаков вважає, що закон про державну мову не регулює мову спілкування самоврядування зі своїми жителями в зарубіжних соціальних мережах, тому рішення про штраф протиправне.
Центр державної мови Латвії прийняв рішення оштрафувати мера міста Риги Ніла Ушакова за те, що Ризька дума в соціальних мережах спілкується російською мовою. Про це ризький мер повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Центр державної мови все-таки прийняв рішення оштрафувати мене за те, що Ризька дума в соціальних мережах (Facebook, Twitter і Instagram) спілкується російською мовою. Причому про штраф я дізнався не з самого Центру державної мови, а вже від журналістів», — написав Ушаков.

За його словами, це рішення протиправне і буде оскаржене.

«Закон про державну мову в жодному місці не регулює мову спілкування самоврядування зі своїми жителями в зарубіжних соціальних мережах. Природно, це протиправне рішення буде оскаржене... Ризька дума продовжить, як і раніше, спілкуватися зі своїми мешканцями в нинішньому режимі, тобто щонайменше трьома мовами — латиською, російською, англійською», — зазначив Ушаков.

Мер Риги побажав Центру державної мови Латвії займатися «тим, що у них виходить — наприклад, поміркувати над тим, як латиською називати покемонів».

«Ні на що інше вони все одно не здатні», — категорично заявив Ушаков.

У минулому році Центр державної мови Латвії вже організовував перевірку законності промови мера Риги Ніла Ушакова, яку він виголосив російською мовою 9 травня.

Ушаков став мером Риги в 2009 році. Він є першим в історії Латвії етнічним росіянином на посаді мера столиці.
Коментар Глобал Аналітик. Під час совєтської окупації національний склад Латвії (як і багатьох інших «республік») штучно змінювався: латишів вивозили у Сибір, а на їх місце масово завозили росіян. Нині росіяни становлять значний відсоток населення Риги.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%b8-%d0%be%d1%88%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%84%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%be/

Немає коментарів:

Дописати коментар