середа, 20 липня 2016 р.

Росіяни через кризу скорочують витрати на їжу та ліки



Роздрібна торгівля в Росії в червні скоротилася до рекордно низького рівня за останні 18 місяців, росіяни змушені економити на їжі та ліках.

Про це пише Bloomberg.

Найбільша в Росії мережа роздрібних магазинів «Магніт» буде першою, що дізнається про повернення російського споживача. Однак зараз мережа супермаркетів проходить через щось, чого ніколи не бачила.

Ритейлерська мережа, яка налічує майже 13 тис. торгових точок в Росії, повідомляє про те, що середня сума чека впала вперше за 10 років. Падіння склало 1,5% в першому півріччі 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Обсяг роздрібних продажів в червні скоротився на рекордну за 18 місяців суму, впавши на 5,9% в порівнянні з торішнім показником.

«Споживання не може рости. Зарплати не ростуть або ростуть набагато більш помірними темпами, ніж раніше, кредитування скорочується», — зазначив в коментарі Дмітрій Полєвой, головний економіст по Росії в ING Groep NV (Москва).

Росія відвертається від споживчої моделі зростання після обвалу цін на нафту, криза нищить середній клас, мільйони людей поринають в злидні. Навіть поліпшення рівня споживчої довіри і стабілізація інфляції не приводять до збільшення попиту. Скоріше, домашні господарства ще тугіше затягують паски, зазначає видання.

За даними опитувань, які наводить Bloolmerg, майже третина росіян зараз купує менше продуктів харчування, ніж раніше, в той час як 49% опитаних визнають, що вони економлять на медицині, ігноруючи приписи лікарів, якщо лікування може обійтися надто дорого.

За даними звітів, які наводить видання, реальні наявні доходи населення Росії знижуватимуться ще протягом двох з половиною років, після чого існує ризик застою.

Як повідомляли ЗМІ, витрати на підготовку чемпіонату світу з футболу в Росії в 2018 році, закладені в федеральному бюджеті 2017 року, скорочено на 15 млрд рублів.


Немає коментарів:

Дописати коментар