субота, 16 липня 2016 р.

Спроба державного перевороту в Туреччині — як це було



Пізно ввечері 15 липня в Туреччині була здійснена спроба зміни влади групою військових. Однак вранці 16 липня Анкара заявила про придушення заколоту.

Перші повідомлення про переворот

Близько 23:00 з’явилися повідомлення про військових на вулицях Стамбула та Анкари, а також про винищувачі й військові гелікоптери в турецькій столиці. Незабаром після цього прем’єр-міністр Біналі Йилдирим оголосив, що військові намагаються повалити керівництво країни. На мостах через Босфор у Стамбулі, в аеропортах Стамбула та Анкари з’явилися танки. Телебачення включалося тільки для заяв чинної влади або військових, доступ до соціальних мереж в Інтернеті був перекритий.

Через півгодини після виступу турецького прем’єра військові оприлюднили власну заяву, яку цитували місцеві ЗМІ. Вони заявили, що захопили владу в країні заради захисту демократії. Повідомлялося, що начальник Генштабу Туреччини був узятий в заручники групою солдат. Також військові роззброїли охорону резиденції Ердогана в Анкарі та взяли в облогу штаб правлячої Партії справедливості і розвитку.

Державне ТБ, захоплене військовими, передало їх заяву близько опівночі. Вони оголосили про введення в країні воєнного стану та комендантської години. Влада перейшла до так званої «Ради миру».

Де був Реджеп Ердоган?

Понад годину з початку подій про Ердогана нічого не було відомо. Пізніше з’ясувалося, що в цей час він був на відпочинку в Мармарисі. Близько 00:30 в ЗМІ з’явилася його заява про те, що заколот влаштувала невелика група військових. Він закликав людей вийти на вулиці. З промови президента стало зрозуміло, що він звинувачує в організації перевороту проповідника і свого колишнього соратника Фетулаха Ґюлена, який після конфлікту з Ердоганом близько 20 років тому емігрував до США.

Сам Ердоган заявив, що направляється в Анкару. У цей час аеропорти були під контролем путчистів. При цьому з’являлися також повідомлення, що Ердоган намагався вилетіти з країни на особистому літаку і навіть попросив притулок у Німеччині. Потім з’явилися чутки, що він летить до Лондона. Жодна з перерахованих чуток поки не підтвердилася.

В Анкарі танки оточили парламент і відкрили вогонь. Прогриміли два вибухи, військовий вертоліт атакував штаб-квартиру поліції і державний телеканал TRT. Військові зайняли редакції інших ЗМІ. По місту йшли перестрілки між поліцією і військовими, а мирні жителі почали виходити на вулиці на підтримку Ердогана.

Близько 02:30 прем’єр Йилдирим заявив, що затримано кількох лідерів бунтівників. Трохи пізніше турецька розвідка повідомила, що заколот придушено. Начальник Генштабу Туреччини, який був узятий в заручники, звільнений. Відновилося телемовлення. Військові, які захопили аеропорти, здалися. Вертоліт, що стріляв по парламенту, був збитий винищувачем F-16.

До 04:00 ранку Ердоган долетів до Стамбула і в аеропорту Ататюрка вийшов у прямий ефір телеканалу NTV. Він пообіцяв покарати путчистів і порівняв їх з Ісламською Державою. Тепер на армію чекають чистки. Турецька влада пізніше заявила, що було затримано понад 750 військових. Жертвами нічних подій стали щонайменше 60 осіб — серед них як військові, так і цивільні особи.

Немає коментарів:

Дописати коментар