субота, 23 липня 2016 р.

Донбас, що згасає

Цікаве дослідження провели журналісти ресурсу Voxukraine.

Вони вирішили оцінити нинішній економічний стан міст Донбасу, захоплених бойовиками «ЛНР» і «ДНР», незвичайним способом – шляхом аналізу освітленості цих місць в нічний час за супутниковими фотографіями.

Як відомо, ніяких об’єктивних даних про реальний стан економіки в ОРДЛО сьогодні немає. Сепаратисти пишуть, що Донецьк і Луганськ розквітають, підприємства відкриваються, а економіка відроджується небаченими темпами. У той же час на знімках окупованих міст ми бачимо порожні вулиці та іржаві рейки. У той же час точну статистику, якій можна було б довіряти, сьогодні отримати в ОРДЛО неможливо.

Інтенсивність освітленості території тісно пов’язана з важливим показником економічної активності – споживанням електроенергії. Цей метод, наприклад, застосовувався для оцінки економіки африканських країн на південь від Сахари і аналізу масштабів сирійської кризи. Вчені з’ясували, що в країнах з низьким і середнім рівнем доходу зміна нічної освітленості на 1% приблизно дорівнює зміні доходу на 1%.

Таким чином, порівнявши нічні супутникові знімки міст Донбасу за березень 2014 (останній мирний місяць перед початком війни) зі знімками тих же міст, зроблених в 2015 і 2016 роках, можна оцінити рівень їх економічної активності після захоплення регіону російськими «визволителями».

Журналісти проаналізували і порівняли дані по Києву, а також по декільком великим і маленьким містам Сходу України, які були охоплені воєнними діями.

На зображеннях Донецька і Луганська видно, що за рік з березня 2014-го по березень 2015 року значно зменшилася як площа освітленості, так і її інтенсивність. У Києві зміни дуже несуттєві. У Донецьку інтенсивність нічної освітленості, в порівнянні з початком збройного конфлікту на Сході України, знизилася приблизно вдвічі. У Луганську справи ще гірше. У березні 2015-го освітленість там впала майже до однієї третини від рівня 2014 року. У нинішньому році цей показник ще нижчий, ніж в минулому.

Якщо Донецьк за останній рік трохи відновився, то Луганськ продовжує згасати, хоча фронт давно вже відійшов від міста.

Журналісти також вказують, що рівень освітленості Іловайська і Дебальцевого після боїв 2014/2015 років впав ще сильніше. Так сьогодні в Дебальцевому інтенсивність освітлення становить лише близько 10% від того, що було до війни. Ці дані звичайно правдивіше будь-яких статей в газетах і заяв Захарченка та Плотницького. А найголовніше – їх неможливо пояснити ніякими підступами української пропаганди або фальсифікаціями. Архіви нічних супутникових знімків знаходиться в публічному доступі. Будь-який бажаючий може скачати їх самостійно та проаналізувати, на що перетворили українські міста російські окупанти разом з місцевими колаборантами.

Донбас згасає і поступово наближається до стану Південної Осетії та Абхазії. Як і в інших регіонах, куди прийшли російські танки, в Донецьку і Луганську почався економічний розвал і стрімка деградація, яку неможливо пояснити одними лише бойовими діями, хоча вони, безумовно, відіграли основну роль.

Через невизнання статусу «ДНР» і «ЛНР» економіці Донбасу не вижити, вона нежиттєздатна. А ті, хто повів Донбас таким згубним шляхом, фактично поховали регіон заживо.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b1%d0%b0%d1%81-%d1%89%d0%be-%d0%b7%d0%b3%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%94/

Немає коментарів:

Дописати коментар