пʼятниця, 29 липня 2016 р.

Щодо постанови польського Сейму з приводу подій на Волині

Голова одеської обласної організації ВО «Свобода» та депутат Верховної Ради України VII скликання Павло Кириленко прокоментував прийняття Сеймом Польщі постанови щодо міжнаціонального конфлікту, який мав місце на Волині в часи Другої світової війни.

«Не вважаю за потрібне впадати в істерію через постанову, прийняту польським Сеймом по Волинським подіям 1943 року. Не вважаю, хоча б тому, що сьогодні це лягає у канву пропаганди про-ЄС-івських та про-кремлівських ЗМІ — ніби у всьому винна нова права, правляча партія Польщі — «Право і Справедливість». Хоча найбільш проросійську і антиукраїнську позицію в минулому займала провладна, а нині опозиційна партія «Громадянська Платформа».

Якщо об’єктивно аналізувати розвиток питання з прийняттям постанови по «Волинській трагедії» у Сеймі 2016 року, слід знати, що першою партією, яка зареєструвала подібну постанову була Польська селянська партія (пол. Polskie Stronnictwo Ludowe), котра має лівацькі ідеї і проросійське забарвлення. Ця партія в попередньому Сеймі входила до правлячої коаліції з «Громадянською Платформою». Нині Польська селянська партія виступає за зняття санкцій з РФ, доводячи, що вони заважають розвиватися польській економіці.

Другою партією був «Кукіз’15» (пол. «Kukiz’15») — політичний рух у Польщі на чолі з панк-музикантом Павелом Кукізом, який позиціонує себе правим та націоналістичним. Рух було засновано після того, як Кукіз взяв участь у президентських виборах 2015 року, здобувши 21% голосів і посівши третє місце у першому турі виборів.

Павел Кукіз активно підтримував Майдан і присвятив йому пісню, але під час парламентської кампанії виказував антиукраїнські погляди. Деякі члени «Кукіз’15» відкрито закликають до розриву партнерства з Києвом.

Цілком вірогідно, що проект «Кукіз’15» перед виборами 2015 року розглядався ФСБ як технологія створення з напівмаргінальної сили вже реальної партії, представленої у Сеймі, аби пізніше через неї впливати на цілком респектабельну ПіС.

Саме так і виглядає, бо після постанови від «Кукіз-15» свій варіант рішення зареєструвала ПіС.
Можна проаналізувати тексти трьох постанов від різних партій, які не різняться в оцінці українських патріотів, але постанова від ПіС має один абзац, який в певній мірі робить спробу дати об’єктивну оцінку тим подіям.

Цитата з постанови ПІС:

«Територія колишніх східних воєводств Речі Посполитої зазнала особливих випробувань під час Другої світової війни. На тих теренах зійшлися два найбільші тоталітаризми ХХ століття: німецький Третій Рейх та комуністичний Совєтський Союз. Диференційована національна структура ускладнювала важку воєнну ситуацію. Дії німецьких та совєтських окупантів створювали сприятливі умови для виникнення ненависті на національним та релігійним тлі».

Звичайно прикро, що така досвідчена політична сила, як ПіС, дозволила собою зманіпулювати. Але робити з цього трагедію та припиняти вибудовувати нашу власну геополітичну Балто-Чорноморську Вісь, де сьогодні поляки відіграють найактивнішу роль, не можна.

І на завершення наведу ще кілька розумних цитат зі статті, яку раджу до перегляду:

«Що стосується власне «геноциду» і відповідної заяви. По-перше Волинську трагедію оголосив саме різаниною (зафіксував в медіа-просторі, а, отже, і в свідомості широкої аудиторії) ще в дев’яності роки «великий друг українського народу» Кваснєвський. Відтоді ця тема, так чи інакше, періодично спливала на поверхню».

«Ця постанова Сейму є ритуальною, електоральною і не має для нас жодних матеріально-юридичних наслідків. Реагувати на неї симетрично — ооо, скільки для цього всього є! — вірний шлях у прірву. Ну, прищемило деяких людей дверима історії. Вони вже закривалися, проте таки полізли. Адже насправді не німців ж їм критикувати в Щецині та Гданьську? Пройде і це». (Повний текст статті за посиланням: http://society.lb.ua/life/2016/07/23/340943_ushchemlenie_istoriey.html)

http://www.fort-europe.org/?p=530

Немає коментарів:

Дописати коментар