пʼятниця, 22 липня 2016 р.

Президент Туреччини не виключає нової спроби перевороту в країні

Рух турецького клірика Фетхуллаха Ґюлена — терористична організація, з якою Туреччина буде боротися, заявив президент країни Реджеп Ердоган.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в інтерв’ю агентству Reuters заявив, що нова спроба державного перевороту в країні можлива, але тепер «ми стали більш пильними».

«Цілком очевидно, що в нашій розвідці існують значні прогалини і недоліки, немає сенсу намагатися їх приховати або заперечувати», — заявив президент, пообіцявши, що правоохоронці «будуть більш пильними».

Він також оголосив про те, що в Збройних силах найближчим часом буде створена нова структура.
Нагадаємо, саме заколотники в рядах армії влаштували масове кровопролиття в країні.

За словами Ердогана, рух священнослужителя Фетхуллаха Ґюлена, якого він звинувачує у спробі захопити владу, тепер розглядатиметься як ще одна «сепаратистська терористична організація». Ердоган мав на увазі боротьбу турецького держави з бойовиками Робітничої партії Курдистану, яка в Туреччині також зарахована до терористичної організації.

Турецький президент заявив, що продовжуватиме боротьбу з терористами всюди, «де вони могли б бути».

У ніч на 15 липня прем’єр-міністр країни Біналі Йилдирим повідомив про спробу військового перевороту. Після цього офіцери турецького Генштабу заявили по ТБ про перехід влади в руки військових. Вертольоти путчистів завдали удару по штаб-квартирах поліції та розвідки, а також по парламенту країни в Анкарі. Крім того, заколотники задіяли бойові літаки.
Президент Туреччини Реджеп Ердоган закликав громадян Туреччини виходити на вулиці на підтримку законної влади. Пізніше розвідка Туреччини повідомила, що переворот в країні ліквідовано.

Уряд Туреччини заявив, що спроба перевороту була організована послідовниками американського громадянина Ґюлена. Сам Ґюлен, який емігрував з Туреччини в США, заявив про свою непричетність до путчу і припустив, що заколот 15 липня був постановкою.

Після спроби перевороту в країні затримали майже 3 тис. офіцерів, звільнили 2745 суддів, відсторонили 8000 поліцейських, а також 15,2 тис. працівників системи освіти і 100 співробітників розвідки. З різних державних міністерств і відомств влади Туреччини в цілому за підозрами у причетності до заколоту звільнили 49 337 осіб. Крім того, були затримані 103 генерала і адмірала, 99 з яким пред’явили офіційні звинувачення.

Йилдирим не виключив, що після спроби путчу в країні можуть відновити смертну кару.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b5%d1%87%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b0%d1%94-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be/

Немає коментарів:

Дописати коментар