вівторок, 26 липня 2016 р.

Розвідка США: за зломом пошти Демократичної партії стоїть Росія



Якщо російська влада дійсно стоять за публікацією листування керівництва Демократичної партії в Інтернеті, то основна причина не в любові до Дональда Трампа, або нелюбові до Гілларі Клінтон, а в бажанні дискредитувати американську політичну систему. Такої думки дотримуються офіційні особи в США, передає Голос Америки.

За словами американського чиновника, який бере безпосередню участь у розслідуванні, розвіддані, зібрані після «злому» електронної пошти Національного комітету Демократичної партії (НКДП), «без сумніву вказують на те, що хакерська атака здійснювалася з Росії».

Час публікації — напередодні офіційної номінації Гілларі Клінтон — дозволяє задатися питанням про цілі «витоку»: чи була хакерська атака ініційована для того, щоб нашкодити їй, одночасно надавши допомогу її суперникові від республіканців Дональду Трампу, або ж для того, щоб підігріти популістські настрої проти партійного істеблішменту — практика, яка активно застосовується в останні кілька років в країнах Європи.

«Безумовно, Росія досягла величезних успіхів у маніпулюванні інформацією в своїх стратегічних цілях. Приклад тому — інформаційний міхур, який вона створила навколо своєї агресивної поведінки в Криму (Україна) та інших країнах, — вважає Майкл Хейден, колишній директор ЦРУ і Агентства національної безпеки (АНБ). — Подібний крок сильно зміцнить її позиції в грі».

Згідно з інформацією, опублікованою сайтом Wikileaks, керівництво НКДП вивчало способи підірвати кампанію сенатора Берні Сандерса, суперника Гілларі Клінтон по президентських перегонах, а також задавалося питанням чи дійсно Сандерс — єврей за походженням і атеїст.

Тим часом, два співробітника розвідструктур США на умовах анонімності розповіли, що хакерська атака може бути частиною масштабної кампанії президента Росії Владіміра Путіна, який намагається протистояти тому, що в його розумінні є спробою Європейського Союзу і НАТО оточити і послабити Росію.

Одне з джерел назвало цей страх «похміллям», яке залишилося у Путіна з часів його служби в КГБ.

«Знову і знову ми стаємо свідками конфронтації з боку Росії по відношенню до тих, кого Путін вважає смертельними ворогами Росії, — сказав один зі співробітників американської розвідки. — Він активно атакує підтримувані США групи в Сирії, направляє військові кораблі і літаки в Чорне та Балтійське моря, не кажучи вже про вторгнення в Україну і анексію Криму. Подібна тактика вписується в цей ряд».

Незважаючи на короткострокову спробу Гілларі Клінтон на посаді держсекретаря «перезавантажити» американсько-російські відносини після того як президент США Барак Обама зайняв офіс в 2009 році, електронне листування, що просочилася в мережу може нашкодити кандидату, ворожому в очах Кремля, і в той же час допомогти опоненту Клінтон, який обіцяє знайти спільну мову з Москвою.

Немає коментарів:

Дописати коментар