вівторок, 19 липня 2016 р.

Частка статків Лазаренка була отримана від прибутків компанії Тимошенко — екс-прокурор США

В Україну з візитом приїхала колишній американський прокурор Марта Берш, яка домоглася ув’язнення в США українського прем’єр-міністра Павла Лазаренка. За довгі роки розслідування української високопосадової корупції вона вже добре знає її у прізвищах та цифрах.

«Корупція в Україні — це колосальна проблема, як і в усіх колишніх республіках СССР. Бо коли розпався Союз, республікам потрібно було терміново сформувати уряд, не було громадських інституцій, які були на Заході, була велика кількість природних ресурсів, які вивільнились і нікому не належали, бо до цього були у державній власності СССР, і тому була така шалена приватизація, люди збагачувалися, і не було конституційних чи громадських інструментів, які б цьому запобігли. І в результаті корупція стала системною», — зазначає пані Берш.

На американському суді у справі Павла Лазаренка згадували також і Юлію Тимошенко. Зокрема, саме прокурор Марта Берш виявила факти, що компанії, пов’язані з Юлією Тимошенко, переказували кошти, які зрештою опинялись на банківських рахунках Павла Лазаренка.

«У нас були докази, що були перекази з рахунків, які, на нашу думку, контролювалися Тимошенко, на рахунки, які контролювалися Лазаренком. Ми представляли ці докази частково під час судового провадження. На нашу думку, виходячи з доказів, які були нам доступні, частка статків Павла Лазаренка була отримана від прибутків компанії, яка називалась «ЄЕСУ» й імпортувала природній газ із російського «Газпрому». На нашу думку, Лазаренко отримав через цю схему мільйони доларів», — говорить Марта Берш.

У 1995–1996 роках Юлія Тимошенко очолювала компанію «ЄЕСУ» («Єдині енергетичні системи України») — на той час це найбільший імпортер природного газу в Україну з Росії та країн Середньої Азії. Та суд в Америці у справі Павла Лазаренка відхилив прохання прокурора Марти Берш про залучення до справи Юлії Тимошенко. Як вважає нині вже колишній прокурор США — через відмову Росії сприяти в наданні доказів.

«Врешті суд Сан-Франциско відхилив обвинувачення, які готувалися не в цільному фрагменті, бо вважалося, що обвинуваченням не представлено достатньо доказів. Частково проблема полягала в тому, щоб довести цю частину справи, потрібна була допомога з боку Росії, щоб допитати свідків, які були причетні, і отримати документи. І ми не отримали жодної допомоги з Росії. Відповідно нам не вдалося довести цей елемент обвинувачення», — пояснює екс-генпрокурор.

Сама Юлія Тимошенко відкидає будь-які звинувачення.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%ba%d1%96%d0%b2-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0/

Немає коментарів:

Дописати коментар