пʼятниця, 15 липня 2016 р.

Виявлено снайперську зброю з Майдану

Слідчі Генпрокуратури виявили частини табельної зброї бійців «Беркута», з якої вбивали учасників ЄвроМайдану.
Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України проводить досудове розслідування кримінальних проваджень про злочини, вчинені під час Революції гідності. У ході слідства встановлено причетність працівників підрозділу міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в м. Києві до застосування вогнепальної зброї 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в столиці щодо учасників акції протесту, в результаті чого 48 людей загинули і ще 80 отримали вогнепальні поранення, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Надалі встановлено, що 24 автомати АКМС, 1 снайперська гвинтівка, якими були озброєні в той день співробітники спецпідрозділу «Беркут», зникли.

У 2015 році на території Голосіївського району Києва в р. Дніпро (о. Жуків) було виявлено і вилучено частини табельної вогнепальної зброї. Оглядом встановлено, що зброя була розпиляною і на ній було пошкоджено ідентифікаційні номери, тобто вживалися заходи для знищення речових доказів злочину.

За результатами проведених експертних досліджень встановлено, що це здебільшого саме та табельна вогнепальна зброя, якою були озброєні працівники роти спеціального призначення «Беркут» і з якої 20 лютого 2014 року здійснювалися постріли в мітингувальників.

Пізніше від оперативних підрозділів Головного управління розвідки Міністерства оборони України були отримані дані про осіб, які допомогли бійцям «Беркута» позбудеться зброї. А також про тих, хто допомагав вбивцям в погонах виїхати 23-24 лютого 2014 року через Києв до Криму, де за оперативними даними частина з тих, кого оголосили в розшук, ховається досі.

У зв’язку з цим 14 липня 2016 року Департамент спеціальних розслідувань за оперативної підтримки співробітників Головного управління розвідки Міністерства оборони України провів обшук в будинках зазначених осіб і на підприємстві, де деякий час зберігалася, а потім знищувалася зброя.

Тим часом експерт-кримінолог Анна Маляр в ефірі «106 FM» висловила припущення, що інформацію про зброю, з якої розстрілювали активістів Майдану, здали ті, хто безпосередньо наказав її знищити, в обмін на непритягнення до відповідальності.

«…Інший варіант, що все-таки відбулися домовленості з тими, хто володів цією інформацією, це високопосадовці, ймовірніше за все. За те, що вони видали цю інформацію, їм могли пообіцяти таку собі... недоторканість, або непритягнення до відповідальності, в обмін на те, що будуть притягнуті якісь цапи-відбувайли, або шістки, які були виконавцями. Крім того, дивує наскільки непрофесійно схована зброя: недалеко, по суті в межах Києва. Люди, які є фахівцями і які боялися б переслідування, зробили б це більш професійно. Тому я ще роблю припущення, що люди, які вчиняли ці злочини, були переконані, що їх ніхто не буде шукати і притягати до відповідальності», — ділиться своїми припущеннями Анна Маляр.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%8c%d0%ba%d1%83-%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8e-%d0%b7-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%83/

Немає коментарів:

Дописати коментар