пʼятниця, 17 червня 2016 р.

Foreign Policy: Олігархи — найбільша проблема України

«Якщо і є перешкода до створення функціонуючої держави, здорової економіки зі справжньою демократичною звітністю, то це магнати, які контролюють країну, — пишуть в статті Foreign Policy Ніл Абрамс, консультант з політичних ризиків, та М. Стівен Фіш, професор політології.

Заклики до того, щоб нарешті викорінити їх вплив, стають голоснішими і численішими. Але мало хто зі спостерігачів запропонував як це можна втілити. Ми представляємо дорожню карту того, як це може бути зроблено.

У реальних реформ немає жодного шансу доти, поки олігархи не зазнають важкого удару по своєму багатству і впливу. Щоб це сталося, потрібні наступні чотири кроки.

По-перше, політичний клас, який керує Україною з часу здобуття нею незалежності, має впасти. Українці мусять обрати парламентську більшість і президента з числа людей, що не входять в посткомуністичний політичний істеблішмент.

Коли новий уряд України буде створено, зможе початися другий крок — заміна корумпованих чиновників у державній адміністрації мотивованими активістами і особами, які не причетні до системи.

Третій крок — знищити субсидії, від яких залежить більшість олігархів. Також новопризначені керівники повинні спростити «візантійську» систему регулювання і оподаткування України.

Навіть позбавлені своїх дорогоцінних субсидій, українські капіталісти-куми все ще матимуть у своєму розпорядженні чудовий арсенал готівки і активів, які вони вже встигли придбати. Щоб по-справжньому підрізати їм крила, уряд повинен змусити їх поступитися істотною частиною їхніх багатств, здобутих нечесним шляхом.

Четвертий і останній крок спрямований саме на це — новостворені спеціальні прокурори повинні заарештувати якомога більше олігархів за звинуваченнями, пов’язаними з корупцією. Потім вони повинні запропонувати їм угоду: або заплатити величезний одноразовий податок на вкрадені активи, або постати перед звинуваченням за минулі злочини. Такий підхід спрацював в Грузії після «Революції троянд» у 2003 році. Він може спрацювати і в Україні.

Пропонована схема може підготувати грунт для реформ, заснованих на верховенстві права, підриваючи авторитет тих, хто стоїть на шляху, вважають автори. Коли олігархи будуть витіснені, процес створення здорового демократичного режиму і живої ринкової економіки зможе нарешті розпочатися.

У цьому можуть допомогти західні країни. По-перше, вони можуть відмовити безпринципному політичному класу України в доступі до тих мільярдів у вигляді допомоги, які дозволяють йому залишатися при владі. По-друге, західні правоохоронні органи можуть допомогти українським колегам отримати доступ до інформації про офшори олігархів.

Але перший крок для народу України — це вигнати нинішніх політичних господарів і замінити їх на компетентних людей, професійних управлінців, які не мають відношення до системи Без цього жоден із запропонованих нами заходів не матиме успіху».

http://www.global-analityk.com/noviny/foreign-policy-%d0%be%d0%bb%d1%96%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b1%d1%96%d0%bb%d1%8c%d1%88%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%83%d0%ba%d1%80/

Немає коментарів:

Дописати коментар