субота, 25 червня 2016 р.

Лідери ЄС закликали Британію якомога швидше покинути об’єднання

Керівники Європейського Союзу звернулися до уряду Великої Британії із закликом без зволікання вийти зі складу об’єднання, як того хочуть більшість громадян країни.

Про це повідомляється на офіційному сайті ЄС.

«Ми очікуємо, що уряд Великої Британії якомога швидше втілить в життя рішення британського народу, яким би болісним не був процес. Будь-яке зволікання тільки продовжить невизначеність», — йдеться в спільній заяві голови Європейської ради Дональда Туска, голови Європарламенту Мартіна Шульца, голови Ради ЄС Мартіна Рютте і глави Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.

Відзначається, що після проведеного референдуму Британія повинна направити формальне звернення в ЄС, а тоді вже почнуться переговори щодо розриву, тривалість яких не може перевищувати двох років. Поки переговори не завершаться, Велика Британія буде залишатися членом ЄС і виконувати всі його нормативні акти.

В Євросоюзі також сподіваються, що Велика Британія буде для об’єднання близьким партнером.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон після оприлюднення результатів референдуму Brexit оголосив про відставку.

Відзначимо, що, за офіційними даними, більшість британців (51,9%) проголосували за вихід з ЄС.
Тим часом, лідери 27 країн ЄС після офіційного саміту зберуться на неформальну зустріч без британського прем’єра.

Глави 27 держав і урядів країн Євросоюзу зберуться 29 червня на неформальну нараду без Великої Британії для обговорення процедури виходу цієї країни з ЄС і початку дискусії з питання про майбутнє союзу, оголосив голова Євроради Дональд Туск.

У листі-запрошенні лідерам країн ЄС на черговий саміт, який відбудеться в Брюсселі 28 і 29 червня, він зазначив, що і основні засідання Євроради за участю прем’єр-міністра Девіда Кемерона будуть більшою мірою присвячені політичним наслідкам референдуму у Великій Британії.

У перший день відбудеться традиційний обмін думками з главою Європарламенту, потім перед лідерами ЄС виступить генеральний секретар НАТО, з яким буде обговорюватися взаємодія двох організацій. Далі президент Європейського інвестиційного банку представить ініціативу по Південному сусідству і Західних Балканах. За робочою вечерею прем’єр-міністр Д. Кемерон пояснить колегам ситуацію в Великій Британії після референдуму, і відбудеться перший обмін думками на цю тему.

У середу глави держав і урядів 27 країн ЄС (без Великої Британії) зберуться в неформальній обстановці обговорити політичні та практичні наслідки референдуму про вихід Сполученого Королівства з ЄС.

«Перш за все, — зазначив Д. Туск, — ми будемо обговорювати так званий «шлюборозлучний процес», як він описаний в статті 50 Договору (про функціонування ЄС — Глобал Аналітик). А по-друге, ми почнемо обговорення питання про майбутнє Європейського Союзу в складі 27 держав-членів».

Поряд з цим на саміті будуть порушені й інші актуальні питання: міграційна криза, просування спільного порядку єдиного ринку в частині стимулювання економічного зростання і зайнятості, а також зміцнення безпеки країн ЄС за рахунок більш тісної співпраці з НАТО.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%bb%d1%96%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%94%d1%81-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%96%d1%8e-%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%b0/

Немає коментарів:

Дописати коментар