понеділок, 27 червня 2016 р.

Окупаційна влада запланувала вивезти з Криму в Росію п’ятьох засуджених українців



За словами родичів ув’язнених, перший етап може відбутися вже цієї ночі.

Двом українським ув’язненим, які перебувають у пенітенціарних закладах анексованого Криму, оголосили, що їх етапують на територію Російської Федерації, у Краснодар. Про це повідомили родичі ув’язнених.

Ідеться про засуджених Яну Акімбаєву та Олександра Бабаєва. За їх словами, вони ніколи не були зареєстровані в Криму: Акімбаєва з Івано-Франківська, Бабаєв — із Херсона.
Також стало відомо, що в Росію збираються вивезти ще трьох ув’язнених: Ельвіса Асанова і двох киян — Андрія Новікова та Дмитра Абрамова.

Як відомо, Ельвіс Асанов 11 травня під час засідання, де його збиралися судити як громадянина РФ, перерізав собі горло на знак протесту, йому вдалося вижити. Кримська «влада» вважає Асанова громадянином РФ, хоча на момент анексії він не мав кримської реєстрації і йому не могли автоматично надати громадянство, як це зробили з іншими мешканцями Криму. Довідку про те, що Асанов не був зареєстрований у Криму на момент проведення так званого референдуму, видала Федеральна міграційна служба.

Нагадаємо, під час зустрічі у Мінську 21 червня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська домовилася з російською колегою Татьяною Москальковою про механізм передачі 18 громадян України, яких утримують у місцях несвободи в окупованому Росією Криму, на територію материкової України. Насамперед ішлося про українців без кримської реєстрації або тих, у кого є хоча б один вирок українського суду. Також у Лутковської додали, що цей список не закритий і буде доповнюватися.

Після анексії Криму українська влада звернулася до Росії з вимогою передати Україні осіб, які були засуджені вироками українських судів і відбували покарання на території АР Крим чи Севастополя, проте тоді російський омбудсмен Елла Памфілова відповіла, що це можливо лише згідно з Конвенцією про передачу засуджених осіб. Конвенція передбачає переміщення засуджених осіб із території однієї держави на територію іншої. Відтак Україна не може використовувати Конвенцію про передачу засуджених осіб щодо людей, які перебувають у Криму, тому що вважає Крим українською територією.

Немає коментарів:

Дописати коментар