субота, 18 червня 2016 р.

У Литві дозволили вільно купувати зброю для захисту від російської агресії



Сейм Литви «дав добро» на озброєння своїх громадян, які готові у разі необхідності протистояти агресору.

Литовський парламент внесеними поправками в закон про контроль над зброєю і боєприпасами визначив групи громадян, яким надається можливість придбання зброї для забезпечення своєї безпеки і захисту своїх сімей.

Внесений до Сейму Литви головою комітету Сейму з національної безпеки і оборони Артурасом Паулаускасом законопроект знайшов підтримку серед його колег. Закон надає окремим категоріям громадян Литви право використовувати придбане озброєння на службі. А також, в разі виникнення необхідності, і для національної оборони. Цим правом зможуть скористатися повнолітні стрілки, військові добровольці та військові, які перебувають в активному резерві.

Придбана зброя зберігатиметься за місцем проживання цих груп громадян. Воєнізована громадська організація Союз стрільців Литви об’єднує добровольців, які висловили бажання одержати знання, які дозволяють освоїти різні види зброї та застосовувати її для захисту своєї Батьківщини. Стрілки вивчають основи військової справи, що дозволяє їм стати підмогою для підрозділів литовської армії в умовах воєнного часу.

На думку Паулаускаса, Міноборони, яке фінансує Союз стрільців, не має можливості озброїти всіх бажаючих. Прийнятий закон компенсує даний недолік і дозволяє литовцям зайнятися самоозброєння з тим, щоб в подальшому мати можливість захищати країну зі зброєю в руках.

Перед тим, як стати власником зброї, необхідно буде пройти обов’язковий медичний огляд. Потенційні власники зброї не повинні мати проблем з законом, і не належати до пацієнтів наркологічних і психіатричних лікувальних установ. Також обов’язковим буде проходження навчання на спеціальних курсах і складання кваліфікаційних іспитів.

Інститут стрільців існує у всіх скандинавських країнах, крім Фінляндії. Також до числа країн, в яких пересічним громадянам дозволено купувати зброю, відноситься Естонія. Крім того, в Швеції, Данії та Естонії військовослужбовцям дозволяється зберігати вдома бойову зброю. Дана практика дозволяє міністерствам оборони балтійських країн значно скоротити витрати на озброєння особового складу армії та резерву.

В Україні за право громадян володіти зброєю послідовно виступає ВО «Свобода».


Немає коментарів:

Дописати коментар