четвер, 23 червня 2016 р.

Росія пригрозила Заходу новою холодної війною

В Держдумі незадоволені посиленням військової присутності НАТО у Східній Європі. У середу, 22 червня, Державна Дума Росії ухвалила заяву до НАТО й ОБСЄ, а також до парламентів балканських держав, в якому йдеться про небезпеку початку нової холодної війни. Російські депутати закликали західних парламентаріїв «активізувати діалог у зв’язку з небезпекою розміщення американських систем протиракетної оборони на територіях країн Східної Європи і політикою розширення НАТО в Східній і Південно-Східній Європі».

У Держдумі вважають, що розширення НАТО у Східній Європі не є оборонною ініціативою, а нібито спрямоване на провокування нової холодної війни. «У ситуації, коли керівництво НАТО намагається виправдати сенс свого існування нагнітанням конфронтації з РФ, депутати Державної Думи вважають за необхідне об’єднати зусилля із зарубіжними колегами для подолання небезпечних тенденцій, які здатні призвести до військово-політичного протистояння», — йдеться в заяві.

Особливу стурбованість у російських депутатів викликало розміщення систем ПРО в Польщі та Румунії, які є членами НАТО, а також перспективи приєднання Чорногорії до Північноатлантичного Альянсу.

Тим часом, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Москву в порушенні угоди НАТО-Росія. Глава альянсу нагадав, що «Основоположний акт НАТО-Росія» передбачає повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав, а Росія продемонструвала неповагу до територіальної цілісності Грузії і України, а, крім того, останнім часом істотно посилила свою військову присутність. Нагадаємо, 13 травня, у польському селищі Редзіково відбулася церемонія початку будівництва американської бази протиракетної оборони. 12 травня США ввели в дію нову систему наземного базування в Румунії. Система ПРО передана командуванню НАТО і буде розміщуватися на допоміжному об’єкті ВМС США в румунському Девеселу, де знаходиться румунська військова база.
Тим часом, к пише на своєму блозі Геннадій Гудков, величезний ядерний потенціал, який би допоміг виграти масштабну ядерну війну, був тільки в СССР, і якби почалася ядерна війна, Росія б в ній програла.

За словами російського політика, совєтський потенціал у Росії зараз відсутній, і, якщо РФ вплутається у війну, вона прирече весь російський народ на смерть. Гудков вважає, що Росії взагалі не можна вплутуватися в велику війну, і вона лише брязкає зброєю, нарощує бюджет на оборонку, завжди заявляє про повну готовність протистояти найбільшим державам. Насправді, у РФ немає потенціалу, який би дозволив виграти, наприклад, Третю світову війну.

За словами Гудкова, ще гірша ситуація складається в тих державах, які раніше входили до складу СССР. Причому мова йде не тільки про військовий потенціал країни, а й про людський, економічний та технологічний аспекти.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%80%d0%be%d1%81%d1%96%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%be%d0%b4%d1%83-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%8e-%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%bd/

Немає коментарів:

Дописати коментар