вівторок, 28 червня 2016 р.

Після Brexit британці зацікавились ірландськими паспортами

Після референдуму, на якому більшість жителів Великої Британії проголосувала за вихід країни з Європейського Союзу (Brexit), кількість британців, охочих обзавестися паспортами країн ЄС, різко збільшилася, пишуть британські видання.

В інтернет-пошуковику Google одним з найпопулярніших запитів в останні дні є фраза «отримання ірландського паспорта», зазначає Guardian.

Міністерство закордонних справ Ірландії повідомило, що істотно збільшилася кількість заяв від британців на отримання ірландського паспорта. У деяких поштових відділеннях Північної Ірландії вже закінчилися бланки заяв через різке зростання числа жителів цієї частини Великої Британії, бажаючих отримати паспорт Ірландії.

Щонайменше 500 тис. з 1,8 млн жителів Північної Ірландії мають ірландські паспорти, відзначає Financial Times. У Великій Британії загалом нараховується 5 млн осіб, предки яких є ірландцями, що дозволяє отримати паспорт громадянина цієї країни.

Guardian вказує також на те, що деякі громадяни ЄС, яким не потрібно мати додаткових дозволів для роботи і життя у Великій Британії, звернулися за отриманням британського паспорта.

Times повідомляє про те, що британців з інститутів Євросоюзу попросили забрати не тільки, образно кажучи, свої речі, але і свою мову.
Англійська була основною мовою спілкування в численних інститутах ЄС, однак після Brexit від її використання можуть відмовитися. Крім Великої Британії, жодна інша країна-член ЄС не називає її рідною мовою. Це означає, що в разі відходу Британії з ЄС, англійська втратить свій законний статус.

Кожна країна, за правилами ЄС, має право сповіщати про одну з офіційних мов, яку вона обирає для використання, але «якщо немає Британії, то немає і англійської», заявила голова комітету з конституційних питань в Європарламенті, польський депутат Данута Хюбнер. Її виступ проходив англійською мовою.

У Брюсселі використовуються 23 офіційні мови, проте для повсякденних справ в роботі Європейської комісії і Раді міністрів використовуються англійська, французька та німецька.

Хоча англійська є найпопулярнішим іноземною мовою у всіх країнах ЄС, крім п’яти, ряд французьких політиків вже закликали після Brexit відмовитися від використання англійської як третьої робочої мови ЄС.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%bf%d1%96%d1%81%d0%bb%d1%8f-brexit-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d1%96-%d0%b7%d0%b0%d1%86%d1%96%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%8c-%d1%96%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4/

Немає коментарів:

Дописати коментар