субота, 29 квітня 2017 р.

У Брюсселі розпочинається саміт ЄС з обговорення Brexit

На саміті 27 країн-членів ЄС визначать загальну позицію і розроблять рекомендації до переговорів по Brexit.

Сьогодні пройде саміт Євросоюзу для затвердження рекомендацій до переговорів про вихід Великої Британії зі спільноти.

Саміт скликав голова Європейської ради Дональд Туск. «Ми всі хочемо тісних і міцних майбутніх відносин із Великою Британією. У цьому немає жодного сумніву. Однак перш ніж обговорювати майбутнє, нам потрібно розібратися в минулому. Ми робитимемо це зі справжньою турботою, проте твердо. Це, я думаю, єдиний можливий спосіб рухатися вперед. Нам також потрібні надійні гарантії для всіх громадян і їхніх сімей, яких торкнеться Brexit по обидва боки. Це має бути пріоритетом №1 для ЄС і Великої Британії», — сказав він.

Туск підкреслив, що 27 країн — членів Європейського Союзу мають залишатися єдиними.
«Тільки тоді ми зможемо завершити переговори, а це означає, що наша єдність також і в інтересах Великої Британії. Наразі я відчуваю сильну підтримку з боку всіх інститутів ЄС, зокрема Європейського парламенту, а також усіх 27 країн-членів», — додав він.

У листі-запрошенні Туск зазначив, що керівництво ЄС не обговорюватиме майбутніх відносин із Великою Британією, поки не досягне прогресу з основних питань щодо Brexit.
«Іншими словами, перш ніж обговорювати наше майбутнє, маємо спочатку розібратися в нашому минулому. Нам належить забезпечити найкращі гарантії для наших громадян і їхніх сімей», — написав голова Євроради.

Референдум про вихід Великої Британії з Європейського Союзу відбувся 23 червня 2016 року. За офіційними результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни із спільноти, 48,1% захотіли залишитися в ЄС.

Процедура виходу Британії з ЄС стартувала 29 березня 2017 року і триватиме приблизно два роки.

За Brexit проголосувала більшість жителів Англії та Уельсу; жителі Шотландії і Північної Ірландії висловили бажання залишитися в Євросоюзі. Відповідно до законодавства ЄС, країна, яка хоче залишити блок, має два роки для переговорів, починаючи з моменту офіційного повідомлення про свій намір.



Немає коментарів:

Дописати коментар