четвер, 20 квітня 2017 р.

Рішення суду за позовом України проти РФ: що далі?

Позов України щодо дій Російської Федерації може бути поданий на розгляд Генасамблеї ООН, якщо Росія не виконає проміжне рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо дотримання Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

«Якщо не виконуються проміжні рішення, то так само, як і в разі невиконання основного рішення, механізми визначені статутом ООН. Тобто можна виносити це питання на розгляд Генасамблеї», — уточнив він.

При цьому Петренко назвав проміжне рішення суду ООН щодо расової дискримінації в Криму великим плюсом.

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН не знайшов підстав для запровадження додаткових заходів проти Росії згідно з Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму, але підтримав позицію України в питанні расової дискримінації в Криму.

Так, суд дійшов висновку, що кримські татари і етнічні українці в Криму залишаються вразливими і в певних формулюваннях позов України відповідає дійсності. У той же час суддя зазначив, що обмеження, які будуть накладені на РФ, відрізняються від раніше запропонованих українською стороною.

У суді наголосили, що Росія, яка захопила Крим, повинна дозволити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.
«Процес тільки розпочався і все ще попереду, в тому числі наші докази правоти і правди. Шлях Путіна в Гаагу теж почався. Наше завдання — цей шлях максимально прискорити, незважаючи на крики про зраду всезнайок і вічних опозиціонерів», — написала віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко.

Віце-спікер також зазначила, що позитивним є факт того, що суд визнав події на Донбасі такими, які підпадають під Конвенцію про фінансування тероризму.

«І ось зараз ті, хто готував цей позов, який суд ухвалив, визнав юрисдикцію, визнав, що ми діємо за процедурою, визнав, що події на Донбасі підпадають під Конвенцію про фінансування тероризму, але на цьому етапі суду треба більше доказів, так ось, всі, хто доклав зусиль, щоб був перший юридичний міжнародний вердикт по Криму, зараз потроять свої зусилля, щоби щомісяця доводити нашу правду і правоту», — додала Геращенко.


Немає коментарів:

Дописати коментар